کشاورزی و پرورش گلوگیاه، برخلاف ظاهر ساده خود، بسیار سخت و البته تخصصی است؛ بنابراین افرادی که به سمت این حرفه میروند، میبایست از ریزهکاریهای کشاورزی و پرویش گیاهان مطلع باشند. یکی از مهمترین بخشهای کشاورزی و باغبانی، نگهداری از باغچه و پرورش گل و یا درختان خانگی در باغچهها است. آنچه درباره این موضوع اهمیت دارد، نوع خاک باغچه برای رشد گیاهان و درختان است.
در این مقاله از وبلاگ امداد کشاورز، قصد داریم درباره بهترین خاک برای باغچه و ویژگیهای مهم آن صحبت کنیم. برای آگاهی بیشتر درباره این موضوع، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
خاک چیست؟
شاید این پرسش کمی خندهدار به نظر برسد، اما واقعیت این است که خاک هم تعریف مشخصی دارد و برخلاف باور عموم، آلودگی و گلولای نیست. اگرچه در خاک بخش زیادی از آلودگی هم یافت میشود، اما پایه و اساس آن، از مواد بسیار مغذی تشکیل میشود که در رشد گیاه بسیار مناسب است.
بنابراین میتوان گفت که خاک، یکی از مهمترین فاکتورهای رشد گیاهان است و در میزان رشد گیاهان تأثیر فراوانی دارد. خاکها تیز انواع مختلفی دارند و در حدود ۶ نوع خاک رایج را میتوان نام برد:
- خاک شنی
- خاک رسی
- خاک لجنی
- خاک گلدان
- خاک همراه با خزه
هر یک از این خاکها با ترکیبات خاص خودشان، زمینه را برای رشد گیاهان خاص فراهم میکنند.
چرا خاک اهمیت دارد؟
بهتر است پیش از آنکه ویژگیهای بهترین خاک برای باغچه را معرفی کنیم، به اهمیت خاک در رشد گیاهان بپردازیم. قطعاً میدانید که یکی از سه فاکتور اصلی و بسیار مهم برای رشد گیاه، خاکی است که از آن تغذیه میکند؛ بنابراین توجه به خاک، ترکیبات آن و سالم بودن آنها، در میزان رشد گیاهان اهمیت ویژهای دارد.
هر چه خاک باغچه و یا محیطی که گیاه را در آن پرورش میدهید، غنیتر و سلامتتر باشد، گیاه شما نیز سالمتر است و رشد خوبی خواهد داشت.
انواع خاک باغچه
خاک باغچه انواع گوناگونی دارد که با شناخت دقیق و درست ویژگیهای آن، میتوانید گل و گیاهان را در باغچه به شکل مؤثری پرورش دهید. ازجمله مهمترین انواع خاک باغچه، باید به موارد زیر اشاره کرد:
بیشتر بخوانید: بهترین خاک برای باغچه
خاک تازه
خاک تازه که با نام خاک باغ هم شناخته میشود، یکی از مؤثرترین و مهمترین انواع خاک باغچه است. مقصود از خاک باغچه، در واقع خاکی است که به میزان کافی، سنگین و قوی است و مدتزمان خوبی، به آن کود داده و اصلاح شده است.
برای مثال، زمانی که خاک زمینهای سبزیکاری را با مقدار بیشتری از شن و خاکبرگ مخلوط میکنند، یک خاک باغچه مناسب را برای کاشت گیاهان به وجود میآورد.
خاکبرگ چمن
نوع دیگری از بهترین خاک برای باغچه، خاکبرگ چمن است. برای درستکردن این خاک، بهویژه در اروپا، کشاورزان زمینهای چمن بسیار بزرگی را اجاره میکنند.
خاکبرگ یا کود برگ
نوع دیگری از انواع خاک برای باغچه، خاکبرگ یا کود برگ است. همانطور که از نام این خاک مشخص است، از پوسیدن و تجزیه برگ درختان تهیه میشود. نکته مهم درباره این خاک این است که از نظر مواد غذایی بسیار ضعیف است و به همین دلیل هیچگاه گزینهای نیست که بهتنهایی برای کشت گیاه یا استفاده در باغچه به کار رود.
عموماً خاکبرگ را با دیگر انواع خاک ترکیب میکنند تا مواد مغذی موردنیاز برای رشد گیاهان تأمین شود.
خاکبرگ سیلیسی
نوع دیگری از خاک وجود دارد که با نام خاکبرگ سیلیسی شناخته میشود. این نوع خاک حاصل از برگ گیاهانی است که در زمینهای سیلیسی یا فاقد آهک رشد کردهاند.
خاک باغچه چه نوع مخلوطی است؟
برای آنکه بهترین خاک برای باغچه را بشناسید، بهتر است در ابتدا ویژگیهای آن را بدانید. هنگام تهیه بهترین خاک برای باغچه باید به موارد زیر توجه کنید:
خاک باغچه باید سرشار از مواد مغذی و مفید باشد تا به رشد گیاهان کمک کند؛ بنابراین بهتر است ترکیب خاک را بهخوبی بررسی و کاملترین نوع آن را انتخاب کنید.
- خاک مناسب باغچه باید «زنده» باشد. خاک زنده حاوی میکروارگانیسمها، قارچها و دانهها است.
- بهترین خاک برای باغچه خاک سنگین و غلیظ است.
- استفاده از کود دامی پوسیده شده برای ایجاد خاک مناسب باغچه بسیار اهمیت دارد.
از کجا خاک باغچه تهیه کنیم؟
اگر باغچه شما کوچک است و تنوع زیادی از درختان در آن ندارید، شما می توانید خاک مناسب برای باغچه خود را از بسیاری از گل فروشی های سطح شهر یا به صورت آنلاین، از فروشگاه های اینترنتی معتبر تهیه کنید. اما اگر باغچه بزرگتری دارید که دارای درختان مثمر است، بهتر است با کارشناسان کشاورزی مشورت کنید تا با انتخاب بهترین ترکیب خاک باغچه با حاصلخیزی بالا، میوه هایی با کیفیت را در فصل رشد داشته باشید. سپس می توانید ترکیب پیشنهادی را از گلخانه ها و برخی گلفروشی های بزرگ خریداری نمایید.
چگونه خاک را حاصلخیز کنیم؟
ابتدا بیاید به تعریفی از خاک حاصلخیز بپردازیم. در کشاورزی، به خاکی حاصلخیز می گویند که توانایی تأمین مواد غذایی مورد نیاز گیاهی که در آن کاشته شده است را داشته باشد. حاصلخیز نبودن خاک تنها در تعداد میوه های حاصله در فصل برداشت محصول تأثیر نمی گذارد. بلکه می تواند باعث کاهش کیفیت محصولات و حتی بیماری درخت و در نهایت از بین رفتن کل باغچه شود.
یکی از بهترین راه ها برای تشخیص حاصلخیزی خاک، انجام آزمایش خاک است. پس از آزمایش خاک، وضعیت مواد مغذی موجود در خاک شما مشخص می شود و شما می توانید از کودهای لازم برای بالا بردن کیفیت خاک باغچه خود استفاده کنید. اگر قصد استفاده از کودهای دامی را دارید، حتماً از کودهای دامی پوسیده شده استفاده کنید و از مصرف آنها به صورت پوسیده نشده بپرهیزید، زیرا باعث سوختن گیاهان شما می شود.
سخن آخر
شناخت انواع خاک و انتخاب بهترین خاک برای باغچه چندان آسان نیست؛ بنابراین باید بادقت و وسواس زیادی این کار را انجام دهید تا نتیجه خوبی برای کشت خود بگیرید. انتخاب یک خاک حاصلخیز و غنی برای باغچه، سرعت و کیفیت رشد گیاهان را افزایش میدهد. در این مطلب از وبلاگ امداد کشاورز تلاش کردیم ویژگیهای بهترین خاک برای باغچه را به شما بگوییم. امیدواریم نکات مهم انتخاب این نوع خاک برای شما کاربردی باشد.