فواید بذرمال گندم چیست و چرا باید بذرمال را انجام دهیم؟ سوالی بسیار متداول که نه تنها در مورد گندم، بلکه در مورد بسیاری از محصولات ممکن است برای شما ایجاد شود. در کشت محصولات زراعی مثل غلات و حبوبات، بخصوص گندم یکنواختی رشد مزرعه نکته بسیار مهمی است. زیرا آبیاری و کوددهی مزرعه همزمان انجام میشود و زمان رسیدن و برداشت محصول هم باید در تمام سطح مزرعه یکسان باشد. در این صورت برای نیروی کارگری و ماشین آلات مزاحمت ایجاد نمیشود و اتلاف محصول وجود نخواهد داشت. جوانهزنی هم زمان و به موقع بذرها بهترین راهکار برای حل این مشکل است. جوانهزنی بذرها ممکن است تحت تاثیر عوامل بسیاری قرار بگیرد و منجبر به رشد ناهمگن و غیر متعادل مزرعه شود. در ادامه به هر یک از عوامل اشاره خواهد شد و راهکار مناسب برای جوانهزنی همزمان بذرها ارائه خواهد شد.
تاخیر در جوانه زنی بذر به دلیل وجود بیماری و آفات
عدم یکنواختی در مزرعه و غیرهمزمانی جوانه زنی و رشد، ممکن است به دلیل بیماریها و آفات مختلف است رخ دهد. بیماریهای قارچی خاکزی و یا حتی عوامل قارچی بذری میتوانند مانع جوانه زنی یا ریشه دوانی بذر شوند و بخشهایی از مزرعه را خالی از سبزینگی کنند. همچنین در مناطقی که سابقه وجود آفات خسارتزا برای بذر وجود دارد بهتر است اقدامات پیشگیرانه انجام شود تا از بروز خسارات احتمالی به بذرهای کاشته شده جلوگیری شود.
تاثیر شوری خاک بر جوانه زنی بذر
از دیگر عوامل محدود کننده رشد و جوانه زنی بذر، شوری خاک است. وجود نمکهای سدیمی در خاک باعث افزایش فشار اسمزی و کاهش جذب آب بذر شده و جوانه زنی را متوقف یا کند میکند. همچنین شوری خاک باعث عدم جذب مواد غذایی توسط ریشهچه شده و رشد جوانه را متوقف یا کند مینماید.
کود پودری هیومیک اسید (هیوفارم) یک کیلویی زعیم
کود پودری هیومیک اسید فویل 1 کیلویی غنچه
کود هیومیک اسید و اسید فولیک (لیگنو هیومکس) 100 گرمی جی پی پی دبلیو
تاثیر کیفیت خاک بر جوانه زنی بذر
کلوخه شدن خاک و یا سنگلاخی بودن آن یکی دیگر از عوامل محدود کننده یکنواختی رشد در مزرعه است. خاکی را در نظر بگیرید که به خوبی آماده شده است و کاملا یکدست و یکنواخت است قطعا جوانه زنی بذر در این شرایط بهتر انجام میگیرد نسبت به یک خاک پر از کلوخه و سنگ.
دیگر عوامل محدود کننده عمق کاشت نامناسب، رطوبت کم، دمای پایین خاک، پایین بودن قوه نامیه و کمبود اکسیژن در خاکهای متراکم هستند. حال باید به دنبال یک راهکار اصولی و کاربردی باشید. پیشنهاد ما به شما انجام عملیات بذرمال قبل از کاشت است. اگر میخواهید با فواید و تاثیر بذرمال، بیشتر آشنا شوید بهتر است در ادامه با امداد کشاورز همراه باشید.
بذرمال چیست و چرا انجام میشود؟
بذرمال کردن یک فرآیند کلیدی و مهم قبل از کاشت بذرها در زمین اصلی است که به منظور جلوگیری از بیماریهای قارچی و بهبود جوانه زنی بذرها انجام میگیرد. همچنین بذرمال کردن سبب یکدست شدن جوانه زنی بذرها شده و در نتیجه یک زمین سرسبز و کاملا یکنواخت را میتوانید انتظار داشته باشید. بذرمال کردن قبل از کشت میتواند علاوه بر رفع محدودیتهای ذکر شده، به رشد بهتر و سریعتر بذور کمک کرده و باعث کاهش مصرف کودهای شیمیایی در زمان کشت شود. همچنین میزان مصرف بذر را نیز کاهش خواهد داد. زیرا در صورت جوانه زنی همه بذرها دیگر نیاز به استفاده از بذر بیشتر و دوباره کاری (واکاری) نیست.
بذرمال گندم با چه موادی انجام میشود؟
عملیات بذرمال کردن را با ترکیبات مختلفی میتوان انجام داد که هر کدام وظیفه خاص خود را دارند. بهتر است برای بذرمال کردن به یک ترکیب کفایت نکنیم و مجموع عوامل کمک کننده را استفاده کنیم. ترکیبات بذرمال در دو دسته ترکیبات قارچکش و ترکیبات محرک رشد طبقه بندی میشوند.
- ترکیبات غذایی که برای بذرمال گندم و دیگر محصولات مناسب هستند و مزایای زیادی ایجاد کرده شامل عنصر روی هستند. همچنین ترکیبات محرک ریشه زایی و ترکیبات هیومیکی و فولویکی هم برای بذرمال کاربرد دارند. استفاده از اسید هیومیک در آخرین لایه بذرمال میتواند علاوه بر جذب آب باعث در دسترس قرار گرفتن فسفر خاک و افزایش سرعت ریشه زایی شود.
- ترکیبات قارچکش برای ضدعفونی بذر و جلوگیری از انتقال بیماریهای قارچی بذرزاد به مزرعه استفاده میشود. اغلب قارچکشها امکان ترکیب با کودهای بذرمال را دارند. در اینصورت این امکان را به ما میدهند که در یک مرحله بذرمال را انجام دهید. اما یک روش بهتر این است که در یک مرحله بذرها را با محلول مواد غذایی آغشته کنیم. سپس اجازه دهید مواد غذایی کامل جذب بذر شوند و بذر را استراحت دهید تا خشک شوند. در مرحله بعد بذرها را با قارچکش تیمار کنید.
بذرمال برای چه محصولاتی قابل اجرا است؟
استفاده از قارچ کش قبل از کشت و ضدعفونی بذرها میتواند برای بیشتر بذور مورد استفاده قرار گیرد. اما بذرهایی که بهتر است قبل از کشت حتما با بذرمالهای مختلف تیمار شوند شامل گندم، جو، برنج، کلزا، ذرت، یونجه، بذر سبزیجات و صیفی جات، پنبه، حبوبات، آفتاب گردان و …. است.

روشهای انجام بذرمال
بذرمال به روشهای مختلفی انجام میشود که بستگی به امکانات در دسترس کشاورز، مقدار بذر و سایز بذر دارد و تا حدی سلیقهای است. در یک روش بذر را در دستگاه میکسر ریخته و محلول بذرمال را داخل آن بریزید.اجازه دهید خوب با هم ترکیب شوند سپس اجازه دهید تا کمی خشک شوند. بعد از آن بذرها را در دستگاه کارنده بریزید تا در خاک به رشد خود ادامه دهند.
در روشی دیگر بذرها را روی یک نایلون تمیز پخش کنید و با سمپاش محلول بذرمال را روی بذور اسپری کنید. در این مرحله به طور مرتب بذرها را با بیل زیر و رو کنید تا همه بذرها به بذرمال آغشته شوند. پس از اینکه کاملا بذرمال و بذرها با هم مخلوط شده و خشک شدند، میتوانید اقدام به کاشت نمایید.
یک روش دیگر انجام دادن بذرمال گندم این است که بذور را با ترکیبات مد نظر مثل بذرمال روی و قارچ کشهای مناسب همزمان با بوجاری استفاده نمایید.
مشاوره، آموزش، خرید آنلاین نهاده