همانطور که می دانیم، خاک توانایی تأمین تمام مواد مغذی برای درختان را ندارد و از این رو، کوددهی باید به طور منظم و سالیانه و با دقت کامل انجام شود. روش چالکود که برای درختان میوه و مرکبات و انگور و … بسیار استفاده می شود، یکی از بهترین و ساده ترین روش های کوددهی است که در زمستان و پاییز انجام می شود تا خاک برای شروع فصل رشد آماده شود و کمبودهای رایج از قبیل مواد آلی را برطرف نموده و تجمع آهک و بی کربنات و … را اصلاح نماید.
از آنجایی که اکثر درختان در فصول سرد سال در حالت خواب هستند و شیره گیاهی در آوندهای درخت فعال نیست، 6 ماهه دوم سال بهترین زمان کوددهی درختان و تأمین مواد غذایی مورد نیاز ریشه برای شروع فصل بهار است. در این مطلب، درباره اصول و دلایل استفاده از چالکود توضیح می دهیم و توضیحات کارشناس کشاورزی امداد کشاورز، خانم مهندس خانزادی را در این باره می بینیم.
چالکود چیست؟
چالکود یکی از بهترین روش ها برای اصلاح کمبود مواد مغذی درختان است. در روش چالکود، نزدیک ریشه درخت چاله هایی حفر می شود که داخل آنها، مخلوط کودهای آلی و شیمیایی ریخته می شود. اگر بخواهیم روش چالکود را با روش پخش سطحی کود مقایسه کنیم، باید بگوییم که با استفاده از چالکود، ریشه ها مواد مغذی بیشتری را جذب می کنند و تهویه و نفوذ آب بهتر انجام می شود. بنابراین گیاه بهتر رشد کرده و کیفیت میوه ها افزایش می یابد.
شاید کشاورزان با استفاده از چالکود، تغییرات محسوسی در رشد درختان مشاهده نکنند. اما به مرور زمان سیستم ریشه تقویت میشود و باعث افزایش درصد رشد شاخه های جدید در بهار خواهد شد.
بهترین زمان برای چالکود دادن به درختان
همانطور که پیش تر نیز گفتیم، از آنجایی که درختان پس از برداشت محصول در مرحله خواب به سر می برند، بهتر است چالکود دادن به درختان را در اواخر پاییز و پیش از شروع فصل رشد انجام دهید.
چالکود گردو
در چالکود درخت گردو، نکته مهم انتخاب محل چالکود است که نباید پای درخت باشد. در این ویدیو، کارشناس امداد کشاورز، مهندس موسوی، توضیح می دهند که چالکود را در چه محلی از سایه انداز درخت احداث کنید.
مزایای چالکود چی هست؟
دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود کارشناسان استفاده از چالکود را به کشاورزان توصیه کنند که عبارتست از:
- نیاز به بیل زدن سالیانه اطراف درخت نیست و به ریشه های فعال درخت آسیب وارد نمی شود.
- ماندگاری مواد غذایی مورد نیاز درختان به مدت 3 تا 4 سال
- گسترش و رشد ریشه درخت
- افزایش سطح برگ و در نتیجه افزایش فتوسنتز توسط درخت
- جلوگیری از خشکیدگی سرشاخه درختان میوه
- جذب بهتر مواد غذایی به ویژه در مواردی که یون های بی کربنات آب آبیاری مشکل ساز هستند.
- افزایش راندمان کوددهی و کاهش مصرف کود در هکتار
ترکیبات چالکود
میزان مصرف چالکود با نوع خاک و آنالیز موجود از آن متغییر است و حتی گاهی لازم هست تا بخشی از ترکیبات به دلیل بیش بود ان ماده در خاک حذف گردد. بنابراین اولین کار انجام آزمون خاک است.
ولی به طور کلی درختان هسته دار نیاز کودی بالاتری نسبت به درختان میوه دانه دار دارند.
سن درخت در میزان مصرف ترکیب چالکود اهمیت بالایی دارد. هرچه سن درخت بیشتر باشد میزان مصرف ترکیب نیز بالاتر می رود. به طور مثال اگر برای یک نهال دو ساله میزان ۲ کیلو چالکود به ازای هر درخت مصرف شود باید برای یک درخت ۱۰ ساله ده کیلو چالکود استفاده شود (به طور کلی میزان مصرف چالکود مطابق با سن درخت می باشد اما نباید از ۱۰ کیلوگرم به ازای هر درخت تجاوز نماید).
البته باید توجه داشته باشید که در صورتی که خاک شما حاصلخیزتر باشد، خاک سبک تر باشد و دارای مواد آلی بیشتری باشد، میزان کود کمتری لازم است استفاده کنید.
نسبت زیر، یک نمونه ترکیبات چالکود برای درختان بالای 10 سال است که با توجه به نوع درخت و نوع خاک و منطقه کشت، تغییر می کند.
سولفات آمونیوم ۵۰۰ گرم
سولفات پتاسیم ۱۰۰۰ گرم
سولفات روی ۳۰۰ گرم
سوپرفسفات ۲۵۰ گرم
سولفات آهن ۲۰۰ گرم
گوگرد گرانول ۱۵۰۰گرم
سولفات مس ۵۰ گرم
سولفات منگنز ۵۰ گرم
کود حیوانی نیمه پوسیده ۲۵ کیلوگرم
میتوانید از هیومیک اسید گرانوله در چالکود استفاده کنید هیومیک اسید علاوه بر اینکه جذب مواد مغذی چالکود را بالاتر می برند سبب بهبود بافت خاک باغ شما نیز میشود. در مقالات قبلی، میزان هیومیک اسید مورد نیاز برای هر گیاه را توضیح داده ایم.
بسته پیشنهادی چالکود امداد کشاورز
مرحله به مرحله اجرای چالکود
در این قسمت، با هم مرحله به مرحله اجرای چالکود را مرور می کنیم:
۱- انتخاب محل حفر چاله
چاله ها را نزدیک به تنه درختان و در 13 قسمت انتهای سایه انداز درخت حفر کنید. زیرا در این قسمت، ریشه ها فعالیت بیشتری دارند و جوانتر هستند و توانایی بیشتری در جذب مواد مغذی دارند. این چاله ها باید حتما در مسیر آب آبیاری قرار داشته باشند.
2- انتخاب تعداد چاله ها
تعداد چاله ها بسته به نوع درخت، وضعیت خاک، سن درخت و … متفاوت است. به طور معمول برای هر درخت بالای 10 ساله، 4 چاله حفر می کنند که در باغ های پر تراکم، این تعداد ممکن است به 2 چاله برسد.
3- تعیین قطر و عمق چاله
عمق چاله های چالکود حفر شده با بیل معمولاً 30 تا 60 سانتی متر است که باید بر اساس پراکندگی ریشه های درخت تعینن شود. قطر چاله های حفر شده با مته پشت تراکتوری حدوداً 40 سانتی متر است.
4- پر کردن چاله با کود
برای پر کردن چاله ها ابتدا باید خاک های اطراف چاله را که کنده شده را در فاصله بین ردیفهای درختان پخش کنید و از ریختن خاک کنده به داخل چاله خودداری کنید. سپس داخل چاله را کودهای مورد نیاز گیاه پر کنید به حدی که همسطح خاک شوند.
با نگهداری و مراقبت از چاله ها دیگر نیازی به حفر چاله در هر سال نیست. برای اینکه ریشه بتواند به محتویات داخل چاله دسترسی کامل داشته باشد باید میزان رطوبت و تهویه در داخل چاله ها به اندازه مورد نیاز باشد باشد. کم یا زیاد بودن رطوبت باعث می شود که ریشه به طور کامل به مواد غذایی دسترسی پیدا نکند.
نشست هرساله توده کود داخل چاله را با افزودن کود دامی پوسیده می توان جبران کرد.کود حیوانی حدود ۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم برای هردرخت به صورت چالکود دراواخر زمستان یا اوایل بهار استفاده می شود.
در صورتی که برای اجرای چالکود، نیاز به اعزام کارشناس کشاورزی به محل خود دارید، کلیک کنید