گیاهان آپارتمانی

همه چیز درباره انواع پتوس؛ از پتوس مرمری تا شیخی

پتوس

گل پتوس یا پوتوس با نام علمی Epipremnum aureum یک گیاه رونده با رشد تقریبا سریع و نگهداری آسان می‌باشد. که به همین دلیل در اکثر خانه ها دیده می‌شود و طرفداران زیادی دارد. گل پتوس از خانواده شیپوریان و بومی جنوب شرقی آسیا است. این گل تنوع زیادی دارد. آن دسته افرادی که عاشق گیاه هستید اما گل و گیاه موجود در خانه ، پس از مدتی خراب می‌شوند، پیشنهاد می‌شود (پتوس) را امتحان کنند زیرا انواع پتوس، نظیر پتوس مرمری، شیخی، نئون و … بسیار متنوع هستند و شما می توانید تنوع بالایی از گیاهان را در آپارتمان خود داشته باشید.

گیاه مقاومی است و به نور زیادی احتیاج ندارد .و  نقش بسزایی در تولید اکسیژن و پاکسازی هوا دارد. گیاه پتوس (Devils Ivy) رونده با برگ های سبز قلبی شکل و نوک تیزاست.

پتوس، تنوع بالایی دارد و معمولا تفاوت آن‌ها در رنگ برگ‌هایشان است.

پتوس مرمری

پتوس مرمری، نسبت به بقیه گونه های پتوس به نور بیشتری نیاز داشته و به طور کلی سرعت رشد کمی دارد،  به همین علت برای مکان های کوچک مناسب می‌باشد. این گونه گیاه کمتر برای نگهداری در آپارتمان ها انتخاب می شود چرا که مراقبت از پتوس ملکه مرمری کار نسبتا دشواری است. برگ‌های این نوع پتوس، دارای رنگ‌های سبز، سفید است.

پتوس مرمری در نور روشن و غیر مستقیم و خاک با زهکشی عالی رشد می کند. شرایط رشد شامل محدوده دمایی بین 18 تا 23 درجه سانتی گراد، رطوبت زیاد، خاک کمی مرطوب و کوددهی ماهانه در طول فصل رشد است.

پوتوس “مرمری” یک رقم گیاهی گرمسیری با نام علمی Epipremnum aureum است. این گیاه بومی کشورهای جنوب شرقی آسیا و استرالیا است. اگرچه گیاهان پوتوس از رشد در آب و هوای گرمسیری لذت می برند، اما به عنوان یک گیاه آپارتمانی برگ دار بسیار خوب رشد می کنند. شرایط رشد عبارتند از:

میزان نور مورد نیاز پتوس مرمری

گیاهان پوتوس مرمری به نور غیرمستقیم زیادی نیاز دارند تا شاخ و برگ خود را براق و سرزنده نگه دارند. بهترین مکان برای آویزان کردن یک گیاه پوتوس ابلق مرمری، نزدیک پنجره رو به شرق است.

همچنین می‌توانید گلدان پتوس مرمری را را روی طاقچه بگذارید. اما مطمئن شوید که گیاه با یک پرده شفاف از نور مستقیم خورشید محافظت می شود. نور زیاد برگ ها را می سوزاند و ممکن است بیشتر رنگ های سبز را از برگ های قلبی شکل از دست بدهید.

خاک مناسب پتوس مرمری

ما در مقاله ای دیگر درباره خاک مناسب پتوس صحبت کرده ایم. پوتوس “مرمری” نیز باید در خاکی رشد کند که یک ترکیب گلدانی غنی از مواد مغذی با زهکشی عالی است. محیط رشد ایده آل برای گیاه پوتوس، ترکیبی از قسمت های مساوی خاک گیاه آپارتمانی، پیت ماس ​​و پرلیت است. ماده آلی مقدار مناسبی از رطوبت را نگه می دارد و پرلیت زهکشی را بهبود می بخشد.

برای برآوردن نیازهای خاک پوتوس، انتخاب نوع مناسب گلدان بسیار مهم است. ظرف نباید خیلی بزرگ باشد و باید دارای سوراخ های زهکشی باشد. همچنین گلدان های پلاستیکی و سرامیکی رطوبت بیشتری نسبت به گلدان های سفالی در خود نگه می دارند. بنابراین، باید دفعات آبیاری خود را برای جلوگیری از خیس شدن خاک تنظیم کنید.

اگر ریشه های گیاه بزرگ شود، باید گیاه خود را با خاک تازه در یک گلدان بزرگتر بکارید.

آبیاری پتوس مرمری

پوتوس مرمری خود را یک بار در هفته آبیاری کنید، اما فقط در صورتی که قسمت بالای خاک یعنی 2.5 تا 5 سانتی متر بالای آن، خشک باشد. خشک شدن خاک بین آبیاری به جلوگیری از پوسیدگی ریشه در گیاهان پوتوس کمک می کند. گیاهان پوتوس را بیشتر در تابستان و کمتر در زمستان آبیاری کنید.

رایج ترین اشتباه در آبیاری گیاه پتوس این است که آنرا طبق برنامه آبیاری کنید. عوامل مختلفی تعیین می‌کنند که چند وقت یکبار باید پوتوس را آبیاری کنید. اندازه گلدان، نوع گلدان، میزان نور، دما و رطوبت بر سرعت تبخیر رطوبت تأثیر می‌گذارد، بنابراین هر چند وقت یک‌بار که خاک خشک می‌شود، آبیاری کنید.

دمای مورد نیاز برای رشد پتوس مرمری

دمای متوسط اتاق برای پرورش پتوس ملکه مرمری در گلدان یا سبدهای آویز ایده آل است. گیاهان پوتوس در دمای یکنواخت بین 65 درجه فارنهایت و 75 درجه فارنهایت (18 تا 23 درجه سانتیگراد) رشد می کنند. قاعده کلی در مورد کاشت پتوس مرمر در داخل خانه این است که از تغییرات ناگهانی دما جلوگیری کنید.

رطوبت مورد نیاز پتوس مرمری

پتوس مرمر زمانی رشد می کند که رطوبت بین 40 تا 60 درصد باشد. معمولاً، رطوبت متوسط داخل خانه برای گیاهان پوتوس عالی است، به شرطی که به اندازه کافی آنها را آبیاری کنید. وقتی هوا خشک است، پتوس مرمری را با یک اسپری، آبپاشی کنید. استفاده از دستگاه های رطوبت ساز سرد نیز گزینه مناسب اما گرانتری است.

غبارپاشی برگ ها

تقریباً یک یا دو بار در هفته، غبار پاشی ریزی را در اطراف برگها انجام دهید تا به درستی آبرسانی شوند.

روش جزیره

قرار دادن ظرف روی سینی که دارای لایه‌ای از سنگ‌های کوچک و آب است به مرطوب شدن گیاه تشنه‌ی رطوبت کمک می‌کند. فقط مطمئن شوید که زیر گلدان گیاه در آب قرار نگیرد.

پاک کردن برگ ها

 به عنوان بخشی از مراقبت منظم از گیاهان آپارتمانی پوتوس، برگ ها را با یک پارچه مرطوب پاک کنید. رطوبت به مرطوب شدن برگ ها کمک می کند و همچنین گرد و غبار را حذف می کنید تا ظاهر براق را به برگ های چرمی گیاه بازگردانید.

کود مناسب برای پتوس

اکثر ارقام پتوس، از جمله “مرمری” به تغذیه زیادی نیاز ندارند. می توانید ماهی یک بار پوتوس مرمری را در طول فصل رشد با کود گیاهان آپارتمانی رقیق شده تغذیه کنید. برخی از کارشناسان گیاهان آپارتمانی استفاده از کودهای آلی یا محلول مایع جلبک دریایی را توصیه می کنند. کود رقیق شده همچنین می تواند به جبران کمبود مواد معدنی موجود در خاک گیاه کمک کند. فقط به یاد داشته باشید که در طول زمستان از تغذیه خودداری کنید.

بهترین کود مایع برای پتوس

برندهای کود یا به اصطلاح عموم “تقویت کننده” مختلفی برای گیاهان آپارتمانی وجود دارد که از آنها می توانید برای پتوس هم استفاده کنید. بررسی های کارشناسان امداد کشاورز نشان داده است که یکی از بهترین و مؤثرترین کودهای مایع برای پتوس و سایر گیاهان آپارتمانی، کود مایع 15-15-15 است که علاوه بر تأمین نیازهای تغذیه ای گیاه، اثرات سوء بر رشد گیاه نظیر سوختن برگ ها و … نیز نمی گذارد.

علت سبز شدن برگ پتوس مرمری

پتوس ملکه مرمری به نور غیر مستقیم زیادی احتیاج دارند تا شاخ و برگ آنها را درخشان و پر جنب و جوش نگه دارند. مهمترین نیاز در پتوس های در حال رشد، محافظت از آنها در برابر نور مستقیم خورشید است. بهترین مکان برای قرار دادن گیاه پوتوس رنگارنگ نزدیک پنجره ای است که رو به شرق است.

اگر متوجه شدید پتوس ملکه مرمری شما، برگ های سبز یکدست دارند و ابلق نیستند، به این علت است که گیاه شما، نور کافی را برای حفظ تنوع سفید در برگهایش دریافت نمی کند. گیاه خود را به مکان روشن تری منتقل کنید و خواهید دید که برگهای جدید دوباره سفید و سبز می شوند.

علت زرد شدن پتوس مرمری

اگر خاک قبل از آبیاری بیش از حد خشک شود، برگهای زرد روی گیاه پوتوس ظاهر می شوند. گیاه ممکن است کمی پژمرده و زرد شود، اما قبل از اینکه بیش از حد پلاسیده شود، حتماً آن را خوب آبیاری کنید.

گل پتوس طلایی 

از دیگر انواع پوتوس، پوتوس طلایی یا ابلق است. پتوس ابلق (Golden Queen) پر طرفدارترین نوع پتوس می‌باشد. این نوع پتوس با دارا بودن رگه هایی از رنگ طلایی و زرد ظاهر فوق العاده‌ای به گیاه می‌بخشد، سرعت رشد پتوس ابلق به مراتب بالاتر از پتوس سبز می‌باشد. برای نگهداری این گیاه نور کافی نیاز است تا رنگ قسمت های ابلق آن حفظ شود در غیر این صورت گیاه به رشد خود ادامه داده اما سبز می‌شود.

پتوس سبز یا جید

فراوان ترین گونه از انواع پتوس، پتوس سبز می‌باشد. برگ های سبز تیره این واریته از پتوس باعث می‌شود مقاومت بالایی در برابر نور کم داشته باشد و بتواند در نور لامپ هم به رشد مناسب خود را ادامه دهد. برای منازلی که نورگیر کمی دارند پتوس جید مناسب ترین انتخاب می‌باشد.

گل پتوس

پتوس لیمویی یا نئون

پتوس نئون یکی از گونه های بسیار مقاوم پتوس می‌باشد. که حتی در نور کم هم به رشد خود ادامه داده. ولی اگر بخواهید رنگ جذاب و درخشان اولیه آن را حفظ کنید باید میزان نور دریافتی را افزایش دهید. برگ های جوان گیاه در مقایسه با برگ های کهن و قدیمی روشن تر هستند. برای همین کم شدن درخشش برگ های پیر امری طبیعی می ‎باشد. و جای نگرانی ندارد. در واقع برگ های جدید به رنگ لیمویی و برگ های بالغ به رنگ نئون هستند

 گل پتوس

سایر پتوس ها پتوس حصیری، پتوس نقره ای یا سیلور، پتوس هاوایی، پتوس سیب مرمری یا منجولا، پتوس سبو بلو با آبی، پتوس شیخی، پتوس ارتشی یا سفید، پتوس ببری، فرانسوی یا مهتابی، پتوس سیاه و پتوس چروک یا چرمی می‌باشد.

پتوس شیخی

گیاه پتوس شیخی به نور غیر مستقیم خورشید و آبیاری منظم نیاز دارد. آب و هوای مرطوب را دوست دارد و در خاکهای مرطوب و زهکشی خوب رشد می کند. پتوس شیخی یا Monstera Lechleriana یک گونه همیشه سبز با شاخ و برگهای جالب است. این گیاه از خانواده گیاهان Arum است. جنگل های بارانی آمریکای مرکزی ، از جمله مکزیک و پاناما ، زیستگاه طبیعی این گیاه هستند.

این گونه گرمسیری تعداد زیادی برگ تولید می کند. به طور طبیعی ، شاخ و برگ آن سبز رنگ است و دارای برگهای شکاف دار است. همانطور که گفتیم، پتوس شیخی به طور طبیعی در جنگل های بارانی رشد می کنند و رونده است.
با رشد گیاه ، برگهای بزرگ و سرسبزی به وجود می آید که اغلب سوراخ هایی در نزدیکی رگ مرکزی آن وجود دارد. پتوس شیخی دارای سرعت رشد سریع است. برگهای بالغ آن معمولاً با بالا آمدن گیاه بلند می شوند.

گل پتوس

شرایط نگهداری پتوس

حال که با انواع گیاه پتوس آشنا شدید، جالب است بدانید که انواع مختلف پتوس، به طور معمول شباهت های زیادی با یکدیگر دارند که دانستن آنها، شما را تا حد زیادی در نگهداری از گیاه پتوس کمک می کند.

نور مورد نیاز پتوس

گیاه پتوس نور زیاد نیاز ندارد و حتی در سایه نیز رشد خوبی دارد. پتوس مرمری و پتوس ابلق باید نور بیشتری دریافت کنند تا رنگ ابلق و طیف زیبای سفید و سبز برگ ها از بین نرود. دقت شود که به هیچ عنوان گیاه  در معرض نور مستقیم آفتاب قرار داده نشود. چرا که باعث سوختگی برگ ها می‌شود.

بهتر است هر چند وقت یک بار گیاه چرخانده شود. به طوری که تمام بخش های آن به طور برابر نور خورشید را دریافت کنند. این کار باعث بهبود روند فتوسنتز گیاه می‌شود.

نور شدید نیز موجب رنگ پریدگی برگ ها می گردد.

دما

گیاه پتوس سرما دوست نمی‌باشد. این گیاه در دمای ۳۰-۱۵ رشد مناسب دارد. اگر دما به پایین‌تر از ۱۲-۱۰ درجه سانتی گراد نفوذ کند برگ ها زرد می‌شود، و لکه‌هایی روی آن ظاهر می‌شود.

آبیاری

زمان مناسب برای آبیاری پتوس زمانی می باشد که روی خاک گلدان کامل خشک شده باشد.. گیاه پوتوس خاک همیشه خشک و یا مرطوب را دوست ندارد و با آبیاری منظم از خشکی کشیدن گیاه که سبب قهوه ای و خشک شدن لبه برگ ها می‌شود، جلوگیری شود. همچنین اجازه ندهید خاک پتوس حالت باتلاقی پیدا کند چرا که در این زمان رشد گیاه متوقف می‌شود و خطر پوسیدگی آن وجود دارد.

می توانید در فصل گرم ۳-۲ بار در هفته گل را غبار پاشی کنید.

کاشت پتوس در خاک

پتوس در خاک معمولی با زهکشی مناسب رشد می کند. گل پتوس ولی برای رشد برگ می توان از ترکیب پیت ماس استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: خواص گیاه هان دریایی

کود مناسب پتوس

در فصل رشد( بهار و تابستان) بهتر است هر دو هفته یک مرتبه به گل پتوس کود مخصوص گیاهان آپارتمانی یا کودهای 15-15-15 داده شود. ولی از دادن کود زیادی به گیاه خوداری شود که باعث زردی یا از بین رفتن گیاه می شود. عموماً برای گیاهان آپارتمانی نظیر پتوس، کودهای آمینو اسید توصیه نمی شود. 

پرورش و تربیت گیاه پتوس

پوتوس احتیاج به قیم دارد. اگر بخواهیم گیاه به صورت بالارونده تربیت شود بهتر می‌باشد، به نخ بسته شود. یکی از روش های معمول برای حفظ زیبایی و استحکام این گیاه استفاده از قیم های خزه دار می‌باشد.

آویز گل پتوس

گل پتوس در صورتی که از این گیاه به صورت آویز استفاده شود، نیاز به قیم ندارد. برای اینکه گلدان پوتوس پر شاخ و برگ باشد تعدادی ازساقه‏ های کشیده آن را به روش قلمه تکثیر نموده و قلمه ‏های ریشه‏ دار را درکنار بوته مادری کشت شود.

تکثیر پتوس

تکثیر گل پتوس به روش قلمه زنی می باشد. قلمه‌ای انتهایی ساقه را به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر، با یک چاقوی تیز جدا نموده و انتهای قلمه را در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده ( الزامی نیست و تنها برای ریشه زایی بهتر توصیه می شود) و در خاک کشت می کنیم.

روش دیگر می توان قلمه جدا کرده از گیاه را در آب گذاشت و چند هفته بعد از ریشه زدن قلمه آن را در خاک کشت نمود.

 

آیا می توان گل پتوس را در آب نگهداری کرد؟

پتوس از گیاهانی است که به راحتی می تواند در آب ریشه بدهد و رشد کند. برای رشد سریع پتوس در آب، می توانید قلمه را در داخل ظرف آب تمیز قرار داده و هر دو یا ۳ هفته یکبار آب ظرف را عوض کرد. اب نمی تواند منبع تغذیه ای کافی برای گیاه باشد. برای همین اگر قصد دارید این گیاه را در درون آب نگهداری کنید. هر ۴ تا ۶ هفته کود های مایع یا پودری با آب طبق دستور توصیه شده رقیق کرده و به آب ظرف اضافه کنید.

گلدان مناسب پتوس

زمانی اقدام به تعویض گلدان کنید که ریشه از گلدان بیرون زده باشد. این امر را از طریق زهکش بررسی کنید و درصورت مشاهده ی بیرون زدن ریشه ها از زهکش گلدان و یا بیحال بودن برگ ها با وجود مناسب بودن همه ی شرایط و آبیاری صحیح، زمان تعویض گلدان می باشد.

مشکلات گل پتوس و راه حل آن

زرد شدن گیاه پتوس:

۱-کمبود یا زیادی کوددهی

همه گیاهان برای داشتن رشدی بهتر به کود نیاز دارند، اما گاهی ممکن است که به پوتوس کودی ندهید، بخصوص اگر آن را در خاکی مناسب کاشته‌اید.
اگر متوجه زرد شدن برگهای پوتوس خود شده‌اید، احتمالا بیش از حد یا خیلی کم به گیاه کود داده‌اید. اگر پوتوس خود را در گلدانی با خاک معمولی کاشته‌اید، خاک نمی‌تواند تمام مواد مغذی برای رشد آن را فراهم کند و گیاه برای داشتن رشدی سالم، حتما به کود نیاز خواهد داشت.

۲-نور بیش از حد نیاز یا نور بسیار کم

گل پتوس می‌تواند در نور کم نیز رشد بسیار خوبی داشته باشد ولی نور کم بیش اندازه باعث رنگ پریدگی برگ ها می ‌شود. و اگر نور مستقیم و زیاد خورشید به آن بتابد، برگ‌هایش شروع به زرد شدن کرده و یا نشانه‌هایی از سوختگیدر لبه برگ ها بروز می کند.

۳-هوای خیلی گرم یا سرد

پوتوس می‌تواند در محیطی با دمای بین 21 الی 32 درجه رشد کرده و کمترین دمای قابل تحمل برای آن، ۱۰ درجه سانتی گراد است. قرار دادن پوتوس در خارج از خانه ممکن است آن را در معرض هوای سرد قرار داده و در نتیجه به زرد شدن برگ ها منجر شود.

۴-آبیاری نامناسب

این اتفاق از نتایج آبیاری بیش از اندازه می ‌باشد. که می‌تواند سبب زرد شدن برگ ها و لکه های آب سوخته یا پوسیدگی ریشه شود. اگر به طور مداوم گیاه را در مقادیر بالا آبیاری کنید، خاک همواره خیس خواهند ماند و سبب فاسد شدن کل گیاه خواهد شد. همچنین آبیاری کم اول باعث بی حال و خم شدن برگ ها و در صورت دریافت نکردن آب  برگ های زرد و خشک می شوند و ریزش پیدا می کند.

۵-کنه تار عنکبوتی

کنه تار عنکبوتی یک مقصر دیگر برای زرد شدن برگهای پوتوس است. کنه تار عنکبوتی برای اکثر گیاهان تهدیدی جدی به شمار می‌رود و بدترین نکته در مورد آنها این است که بسیار کوچک هستند و به راحتی دیده نمی‌شوند. بخصوص اگر فقط یک نگاه اجمالی به گیاه بیاندازید. اگر گیاه پوتوس مورد هجوم این کنه‌ها قرار بگیرد، برگ‌هایش زرد، زبر و تکه تکه خواهند شد. در این صورت آب ولرم را به تمام بخش‌های گیاه اسپری کنید تا از شر آنها خلاص شوید. سپس، محلول آب و صابون را نیز به گیاه اسپری کنید. هر دو هفته یکبار این کار را انجام دهید.

بیشتر بخوانید: انواع آفات گیاهان آپارتمانی

۶-بیماری قارچی

این مورد در اثر آبیاری بیش از حد گیاه رخ می‌دهد. اگر قبل از خشک شدن خاک گیاه را آبیاری کنید، خاک همواره خیس خواهند ماند و بدین صورت بستری ایده آل برای رشد قارچ‌ها شکل خواهد گرفت. بیماری قارچی می‌تواند گیاه را از دریافت مواد و عناصر ضروری محروم کند، اتفاقی که در نهایت ممکن است سبب پوسیدگی ریشه شود. در این شرایط ضمن زرد شدن برگها، ممکن است کاملا پژمرده شوند. اسپری کردن همیشگی آب به گیاه نیز می‌تواند قارچ‌ها را به سمت گیاه جذب کند، که زرد و پژمرده شدن برگ ها را به دنبال دارد.

۷-شپشک ها

وجود آفت شپشک باعث زرد شدن برگ ها می‌شود.

۸-زرد شدن برگها همیشه نشانه بدی نیست

مانند هر گیاه آپارتمانی دیگری، برگ‌های قدیمی‌تر پتوس ممکن است زرد شده و یا دچار ریزش شوند. این اتفاق برای فراهم شدن فضای بیشتر برای رشد برگ های جوان اتفاق می افتد. بنابراین اگر برگ های پوتوس دارند زرد می شوند، آن هایی که در نزدیکی انتهای ساقه نیستند، نشان دهنده طبیعی بودن این فرآیند می‌باشد.

Epipremnum aureum Epipremnum aureum Epipremnum aureum

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *