گلخانه

برای احداث یک گلخانه به چه تجهیزاتی نیاز داریم؟

احداث گلخانه سبزیجات

احداث گلخانه سبزیجات قبل از خرید یا احداث گلخانه، اولین چیزی که همه به آن نیاز دارند لیستی از انواع تجهیزات گلخانه است. برخی از این تجهیزات با‌توجه‌به شرایط آب‌وهوایی یا کاربری گلخانه با‌هم تفاوت‌هایی دارند، اما همه برای این هستند که شما بهترین استفاده را از گلخانه خودتان ببرید! تعدادی از این موارد را باید قبل از طراحی گلخانه در نظر بگیرید و تعدادی دیگر را بعد از طراحی نیز می‌توانید تجهیزات گلخانه به گلخانه اضافه کنید.

لیست انواع تجهیزات گلخانه

چه برنامه‌هایی برای گلخانه خود دارید یا می‌خواهید چه چیزی در آن پرورش دهید؟ آیا یک گلخانه خیار و گوجه می‌خواهید داشته‌باشید یا می‌خواهید گل‌های زینتی را در گلخانه پرورش دهید؟ خیلی مهم است که با نگاهی هدفمند گلخانه خود را احداث کنید. شاید گلخانه شما به نور بیشتری نیاز دارد یا شاید نیاز دارید کل گلخانه را قفسه بندی کنید. این تفاوت‌ها نشان می‌دهند که نیاز هر فرد می‌تواند با دیگری متفاوت باشد و نباید خودتان را متحمل هزینه‌های اضافی کنید. در ادامه لیستی از انواع را برایتان آورده‌ایم که با لوازم کاربردی گلخانه آشنا شوید.

۱ ـ قفسه بندی و نیمکت‌های مناسب گلخانه

استفاده مناسب از تجهیزات طبقه‌بندی گلخانه این امکان را به شما می‌دهند تا حداکثر استفاده را از فضا ببرید. علاوه بر این، این اقدام مقرون‌به‌صرفه است و به رشد بهتر گیاهان کمک می‌کند. در شرایطی که شما به فضای بیشتری برای رشد گیاهان نیاز دارید، انواع طرح‌های قفسه بندی و نیمکت به کمک شما می‌آیند.

طیف گسترده‌ای از طراحی‌های مختلف با‌توجه‌به نیاز‌ها و ترجیحات باغبان وجود دارد. اگر ترکیبی از این مدل‌ها را در کنار هم قرار دهید، از فضا بهره بیشتری می‌برید. گلدان‌ها و دیگر ابزار آلات باغبانی را در قفسه‌ها بگذارید و از داشتن گلخانه‌ای مرتب و منظم لذت ببرید.

۲ ـ درها و دریچه‌های هوا گلخانه

هرچه قدر شما در منطقه گرم‌تری قصد احداث گلخانه داشته باشید، باید انتخاب این بخش از تجهیزات بادقت بیشتری انجام دهید. اهمیت این انتخاب دریچه‌ها در طراحی کلی گلخانه نیز اهمیت دارد و شما باید در نقشه گلخانه به آنها فکر کنید. این دریچه‌ها هوای گرم گلخانه را با هوای تازه و سرد‌تر جایگزین می‌کنند و باعث رشد بهتر گیاهان می‌شوند. اگر می‌خواهید از فن تهویه هوا برقی کمتر استفاده کنید، باید دریچه‌های بیشتری در سقف و دیواره‌های گلخانه تعبیه کنید. حواستان باشد که گیاهان در اثر افزایش درجه دما به‌راحتی از بین می‌روند و در این شرایط باز کردن این دریچه‌ها بسیار کمک‌کننده است.

احداث گلخانه سبزیجات دریچه‌های خودکار انتخاب‌های خوبی برای تهویه هوای گلخانه هستند. این دریچه بدون نیاز به برق کار می‌کنند و فقط نسبت به دمای هوای درون گلخانه باز و بسته می‌شوند. زمانی که دمای هوای درون گلخانه خیلی گرم شود، این دریچه‌ها به‌صورت خودکار باز شده و هوای درون گلخانه را عوض می‌کنند.

۳ ـ تهویه و خنک کننده گلخانه

هوای خیلی گرم و خیلی مرطوب باعث ایجاد آفات و ازبین‌رفتن سریع گیاهان می‌شود. تهویه مناسب سرعت رشد بیماری‌ها را کاهش داده و از بروز آفات جلوگیری می‌کند. علاوه بر این، تأثیر مستقیمی بر فتوسنتز، جوانه‌زنی و حتی گرده‌افشانی گیاهان دارند. به همین دلیل است که انتخاب تهویه مناسب یکی از نکاتی است باید به آن دقت زیادی شود.

احداث گلخانه سبزیجات رطوبت اضافی درون گلخانه آرام‌آرام روی گیاهان چکه کرده و فضا را برای رشد انواع بیماری‌ها فراهم می‌کند. بهترین راه برای کنترل سطح رطوبت در محیط گلخانه نصب یک پنکه است. استفاده از پنکه‌های خورشیدی گزینه‌های خوبی برای صرفه‌جویی در برق و متعادل کردن رطوبت گلخانه هستند. درنظرگرفتن تهویه اضافی یا نصب خنک‌کننده برای مناطقی که هوای گرمی دارند ضروری هستند و خرید یک پنکه یا کولر به‌شدت توصیه می‌شود.

۴ ـ توری سایه بان یا شید گلخانه

تابش خورشید تا حد زیادی با استفاده از شید گلخانه به حداقل می‌رسد. استفاده از آنها گزینه‌های خوبی برای به‌حداقل‌رساندن انرژی گرمایی خورشید در روز‌های گرم سال هستند. این سایه بان‌ها در رنگ‌ها و ضخامت‌های مختلفی تولید می‌شوند و شما با‌توجه‌به نیاز خود باید مدلی از آنها را انتخاب کنید. معمولاً این توری‌ها را به دو روش استفاده می‌کنند. شما می‌توانید آنها را به وقت نیاز روی سقف گلخانه بگذارید یا از داخل به‌عنوان پرده نصب کنید. درهرصورت مهم این است که از گرمای خورشید جلوگیری شود.

۵ ـ سیستم آبیاری گلخانه

گیاهان بدون آب نمی‌توانند وجود داشته باشند. حالا شما هرچه قدر هم بهترین تهویه یا خنک‌کننده را بخرید، تا زمانی که آبیاری گلخانه‌ای درست نباشد کاری پیش نمی‌رود. نوع سیستم آبیاری به شرایط شما بستگی دارد، اما اگر زمان کافی برای آبیاری منظم ندارید حتماً از سیستمی خودکار استفاده کنید. انتخاب یک سیستم آبی مناسب کمک شایانی به محیط زیست و نباید از آن غافل شد.

انواع مختلفی سیستم آبیاری وجود دارد. سیستم‌های مه پاش، آب پاش، قطره‌ای و دستی از انواع این سیستم‌های آبیاری هستند. قبل از خرید سیستم آبیاری، باید به نوع گیاهان خود فکر کنید. بعضی از گیاهان در مقابل غرقابی شدن حساس هستند و ریشه آنها سریع‌تر می‌گندد. سیستم آبیاری قطره‌ای بهترین گزینه برای این گیاهان است. به همین صورت گیاهان دیگر نیز نیاز‌های آبی متفاوتی دارند و باید با‌توجه‌به ویژگی‌های خودشان سیستم آبیاری را انتخاب کرد.

۶ ـ سیستم گرمایشی گلخانه

گلخانه ممکن است در منطقه‌ای احداث شود که دما در بعضی از ماه‌های سال به زیر صفر برسد. در این شرایط سیستم‌های گرمایشی گیاهان را زنده نگه می‌دارند. حتی گیاهان زمستانی نیز برای جوانه زنی به دمای خاصی نیاز دارند و سرمای شدید بیرون می‌تواند تا حد زیادی جلوی این جوانه زنی را بگیرد.

۷ ـ لامپ‌های رشد گیاه

لامپ‌های رشد برای تأمین نور کافی گیاه در زمستان و شب طراحی شده‌اند استفاده از این لامپ‌ها از رنگ‌پریدگی گیاهان جلوگیری می‌کند. لامپ‌های کم مصرفی را معمولاً برای این کار در نظر می‌گیرند که در هزینه‌های اضافی گلخانه صرفه جویی شود. هرچند این تجهیزات برای گیاهانی مناسب است که در تمام طول سال به نور کافی نیاز دارند، اما پرورش گیاهانی که نیاز نوری پایینی دارند به لامپ‌های رشد گیاه نیاز ندارد.

۸ ـ کفپوش گلخانه

انتخاب کفپوش مناسب از رشد علف‌های هرز جلوگیری می‌کند. البته این کفپوش‌های مناسب زمین‌های خاکی و سنگی هستند و اگر از زمین‌های بتنی استفاده می‌کنید به این کفپوش‌ها نیازی ندارید. نکته مهمی که باید در انتخاب کفپوش حواستان باشد، انتخاب جنسی با‌دوام و ماندگار است. نگران هزینه‌های سنگین اولیه نباشید. انتخاب کفپوش‌هایی ضعیف شما را مجبور می‌کند که هرساله آنها را تعویض کنید.

بیشتر بخوانید: احداث گلخانه سبزیجات

جمع بندی

مکان گلخانه و نوع کاربری آن تا حد زیادی تجهیزات مورد نیاز آن را مشخص می‌کند. شما اگر بخواهید یک گلخانه را خودتان بسازید به انتخاب تجهیزات دیگری مانند پوشش گلخانه و پانل‌های پلی‌کربنات نیز نیاز دارید یا علاوه‌بر‌این، وسایلی برای سنجش ویژگی‌های خاک و دماسنج گلخانه‌ای را‌ه باید بخرید. تجهیزات زیادی نیاز است تا یک گلخانه تجهیز شود و گل‌ها و گیاهان در آن به‌خوبی رشد کنند.

امداد کشاورز

مشاوره، آموزش، خرید آنلاین نهاده

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *