درختان میوه, مطالب کشاورزی, کاشت و پرورش گیاهان

کاشت آناناس

کاشت آناناس

کاشت آناناس در منزل یکی از لذت‌بخش‌ترین کارهایی است که می‌توانید انجام دهید. گیاه آناناس چندساله است، که از کاشت این گیاه تا میوه‌دهی چند سال صبر لازم است و در این حین یک گلدان بسیار زیبا در منزل خواهید داشت. اما چطور می‌توانید آناناس را پرورش دهید و تکثیر کنید؟ در این مطلب درباره کاشت آناناس در خانه و شرایط لازم برای تکثیر این گیاه بیشتر می‌خوانید.

آناناس چیست؟

آناناس گیاهی استوایی با میوه‌ای خوراکی است. آناناس از خانواده گیاهان Bromeliaceae و بومی آمریکای جنوبی است که به‌صورت یک درختچه کوچک رشد می‌کند. درختچه‌های آناناس برگ‌های سخت و مومی شکل دارد که به شکل گل سرخ رشد می‌کنند. یک گیاه بالغ آناناس یک میوه در مرکز و انتهای یک ساقه بلند خود تولید می‌کند. آناناس معمولاً از چین ایجاد شده در بالای میوه یا از شاخه‌های جانبی گیاه تکثیر شده و در عرض یک سال بالغ می‌شود. گیاه آناناس ۱۸ تا ۲۴ ماهگی معمولا گل و میوه می‌دهد. البته برای گل‌دهی تا میوه‌دهی گیاه آناناس ۶ ماه زمان لازم است.
هر گیاه آناناس در هر زمان فقط یک میوه آناناس تولید می‌کند و پس از تولید میوه، درختچه برگی از بین می‌رود. آناناس ممکن است گاهی دانه هم تولید کند؛ اما از دانه‌های آناناس برای تکثیر میوه استفاده نمی‌شود. 

نحوه کاشت آناناس در خانه

از راه‌های مناسب کاشت آناناس در خانه و تکثیر آن استفاده از جوانه این گیاه در قسمت بالایی آناناس است. این بخش از آناناس را می‌توانید جدا کنید، طبق مراحل زیر عمل کنید تا یک گیاه کامل از آناناس داشته باشید:

مرحله اول کاشت آناناس در خانه

اولین قدم در کاشت آناناس در خانه، انتخاب یک آناناس رسیده و سالم است. آناناس سالم برگ‌هایی سبز و سالم در قسمت رویشی خود دارد و این آناناس برای تکثیر کاملا مناسب است. آناناس‌هایی که برگ‌های خشکیده دارند یا خیلی رسیده‌اند، برای تکثیر مناسب نیستند.
در مرحله اول باید بخش رویشی گیاه که برگ‌های سبز دارد را به دقت برش بزنید. بخشی که قرار است از آن گیاه آناناس بگیریم نباید میوه آناناس یا پوست میوه را با خود داشته باشد. ضمن اینکه باید حداکثر ۴ سانتی‌متر از ساقه تاج گیاه را از برگ خالی کنید. روی ساقه آناناس برش‌هایی ایجاد کنید تا روی بخش‌هایی از ساقه نقاط قهوه‌ای رنگ ببینید. این بخش قهوه‌ای رنگ ریشه گیاه آناناس است که باید پرورش داده شود تا به گیاه کاملی از آناناس برسیم.

مرحله دوم کاشت آناناس در خانه

قسمت رویشی گیاه آناناس (تاج) را چند روز در معرض هوا قرار بدهید تا خشک شود. سپس گلدان مناسبی انتخاب کنید و درون گلدان را با کود گیاهی، ماسه و پرلیت پر کنید. سه سانتی‌متر از بخش پایینی ساقه گیاه را در خاک قرار بدهید کافی است. دقت کنید خاک اطراف ساقه را مقداری سفت کنید تا گیاه تکان نخورد. می‌توانید پیش از کاشت ساقه در گلدان، مقداری از ساقه را به هورمون ریشه‌زایی آغشته کنید تا فرایند ریشه‌دهی گیاه سریع‌تر انجام شود. پس از کاشت ساقه آناناس در خاک، مقداری به آن آب بدهید تا خاکش مرطوب شود. حالا گلدان آناناس را کنار پنجره‌ای پر از نور بگذارید و هر زمان که خاک گلدان خشک شد آن را مرطوب کنید.

مرحله سوم کاشت آناناس در خانه

کاشت آناناس به صورتی که گفتیم حدود ۳ ماه طول می‌کشد تا ریشه‌زایی کند. هنگامی که برگ‌های جدید از میان گیاه رشد کند این نشانه ریشه زدن گیاه است و بهتر است گیاه آناناس را به گلدان بزرگتری منتقل کنید. در مجموع گل دادن و در نهایت میوه دادن آناناس در گلدان حداقل ۳ سال طول می‌کشد و در این مدت در گلدان خود یک گیاه با برگ‌هایی سبز و زیبا خواهید داشت.

شرایط محیطی مورد نیاز آناناس

برای کاشت آناناس باید شرایط محیطی مناسبی برای این گیاه فراهم کنید تا بیشترین بهره‌وری را داشته باشید. فراهم کردن شرایط محیطی مانند خاک مناسب، میزان نور، آبیاری، دمای مناسب و کوددهی برای کاشت گیاه آناناس باید بادقت انجام شود.

خاک مناسب آناناس

مخلوط خاک گلدان آناناس باید خاکی اسیدی، غنی از هوموس، زهکشی خوب و شنی با pH بین 4.5 تا 6.5 باشد. مهمترین عامل موثر بر رشد آناناس این است که آب آزادانه تخلیه می‌شود تا از پوسیدگی ریشه جلوگیری شود؛ بنابراین خاک این گیاه باید زه‌کشی خوبی داشته باشد.

نور مناسب آناناس

همان‌طور که می‌دانید آناناس از جمله میوه های گرمسیری است و بنابراین میزان نور برای تکثیر و پرورش آناناس هم باید زیاد و کامل باشد تا گیاه با سرعت مناسب و کیفیت بالا رشد کند. البته آناناس در نورهای کمتر هم رشد می‌کنند اما نور ایده‌ال برای این گیاه نور کامل خورشید به مدت شش تا هشت ساعت است.

آبیاری مناسب آناناس

آناناس دارای برگ‌های سختی است که رطوبت خود را از طریق تبخیر از دست نمی‌دهد. همچنین مرکز شاخ و برگ‌های گیاه مانند فنجانی عمل می‌کند که آب را ذخیره می کند. فقط در صورتی گیاه آناناس را آبیاری کنید که خاک آن خشک باشد. میزان آب موردنیاز آناناس هفته‌ای یک‌بار (در تابستان) است. در فصول سرد مانند زمستان نیز هر ده روز یکبار آبیاری این گیاه کافی است. در واقع بین هر آبیاری بهتر است سطح خاک گلدان آناناس خشک شود. این موضوع باعث می‌شود گیاه دچار گندیدگی نشود.

کوددهی مناسب آناناس

گیاه آناناس برای رشد در مزرعه به خاک حاصلخیز خاصی نیاز ندارد. اما هنگام پرورش و کاشت آناناس در گلدان بهتر است هفته‌ای یکبار با کودهای مناسب آن را تغذیه کنید. این موضوع در فصل‌های گرم سال بیشتر توصیه می‌شود. البته اگر گیاه آناناس شما سه‌ساله شد و نزدیک به زمان میوه‌دهی‌اش رسید حتما باید به صورت منظم آن را با کوددهی تقویت کنید.

هنگام کاشت آناناس در مزرعه برای تقویت این گیاه می‌توانید از کود مایع آلی بسیار رقیق شده حاوی عصاره جلبک دریایی یا امولسیون ماهی استفاده کنید. کوددهی را یک بار در بهار و یکبار در تابستان انجام دهید. به این نکته نیز توجه کنید که کودهای مصنوعی غلیظ می‌توانند آناناس را بسوزانند. بنابراین، بهترین توصیه این است که هنگام کاشت آناناس در مزرعه، تاجایی که ممکن است کوددهی انجام ندهید.

دمای مناسب آناناس

محدوده دمایی مطلوب برای رشد آناناس 68 درجه فارنهایت تا 86 درجه (20 تا 30 درجه سانتی‌گراد) است. به طور کلی، آناناس در دمای سرد کمتر از 60 درجه فارنهایت (15 درجه سانتی‌گراد) یا دمای گرم بالای 90 درجه فارنهایت (32 درجه سانتی‌گراد) به خوبی رشد نمی‌کند. بدون شک یخبندان و دمای زیر 28 درجه فارنهایت (2- درجه سانتی‌گراد) باعث از بین رفتن گیاه آناناس می‌شود. بنابراین این گیاه را باید در گلدان در منزل یا در گلخانه‌های مناسب برای تنظیم دمای محیط پرورش بدهید.

کاشت آناناس - شرایط کاشت آناناس

چه زمانی آناناس را بچینیم؟

حدود سه تا چهار سال برای یک گلدان آناناس زحمت کشیده‌اید و حالا زمان چیدن آن رسیده است. اما از کجا بدانیم چه زمانی می‌توانیم آناناس را بچینیم؟ برای اینکه بفهمید یک آناناس آماده‌ی چیدن است، میوه را به آرامی فشار دهید. پوسته میوه باید سفت و در عین حال کمی نرم باشد. همچنین پایه میوه در حال رشد باید عطر و بوی شیرینی بدهد. برخلاف برخی از میوه‌ها، آناناس پس از چیدن دیگر به رسیدن خود ادامه نمی‌دهد؛ بنابراین قبل از چیدن میوه صبر کنید تا آناناس کاملا رسیده شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آناناس رسیده می‌توانید مطلب چگونه آناناس رسیده را تشخیص دهیم؟ را مطالعه کنید.

کلام آخر

در این مطلب تلاش کردیم درباره کاشت آناناس در منزل، میوه آناناس و شرایط مناسب برای رشد و تکثیر آن صحبت کنیم. پرورش گیاه آناناس و برداشت میوه آن در گلدان، نیاز به صبر چندساله دارد اما فراموش نکنید در چند سالی که منتظر گل‌دهی و پس از آن، میوه‌دهی آناناس می‌مانید یک گلدان بسیار زیبا و سبز دارید که فضای منزلتان را زنده و شاداب می‌کند.

امداد کشاورز

مشاوره، آموزش، خرید آنلاین نهاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *