گیاهان زراعی و علوفه ای, مطالب کشاورزی

کشت بامیه

کشت بامیه

حتما تعجب می‌کنید اگر متوجه شوید بامیه را می‌توانید در محدوده وسیعی بکارید و با زه‌کشی مناسب در خاک‌های سنگین هم می‌توانید آن را پرورش دهید یا خاک لومی شنی تا رسی با مواد آلی غنی همراه با زه‌کشی برای بامیه مناسب‌تر است و همچنین اگر اسیدیته (pH) خاک را بین ۶ تا ۶.۵ تنظیم کنید محصول پرباری خواهید داشت. اما کشت بامیه با شرایط مناسب و برداشت محصولی عالی رویای دور از انتظاری نیست. اگر تمایل دارید درباره کشت بامیه بیشتر بدانید از شما دعوت می‌کنیم ادامه این مطلب از مجله امداد کشاورز را به دقت تا انتها مطالعه کنید.

بامیه چیست؟

بامیه (Okra) میوه‌ای گل‌دار از خانواده پنیرکیان است که در مناطق گرمسیر کشت می‌شود. البته این گیاه را امروزه در مناطق دیگر نیز با فراهم کردن شرایط مناسب پرورش می‌دهند. کشت بامیه بیشتر در آسیا و آفریقا رواج دارد و این گیاه بسیار به گرما و کم‌آبی مقاوم است.

گیاه بامیه هرسال می‌تواند میوه بدهد و تا ۲ متر هم رشد می‌کند. همان‌طور که گفتیم اغلب در آب و هوای معتدل کشت می‌شود ولی با ایجاد شرایط گلخانه می‌توانید کاشت بامیه را در مناطق دیگر هم انجام دهید.

همه چیز درباره کشت بامیه

اول باید بدانیم که مستقیم‌ترین روش کشت بامیه کدام است؟ اصلی ترین راه کشت بامیه بذردهی مستقیم است؛ یعنی بذر بامیه را در عمق نهایت ۳ سانتی‌متری خاک قرار دهید. بهتر است فاصله میان هر یک از بذرها یک تا یک‌متر و نیم باشد تا برداشت محصول آسان‌تری را پس از ۵۰ تا ۶۵ روز از کاشت این گیاه تجربه کنید.

بامیه محصول فصل تابستان است و در همین فصل کاشت و در نهایت برداشت می‌شود. این گیاه در فصل‌های سرد به راحتی سرمازده می‌شود. پس اگر قصد دارید بامیه را در مزرعه بکارید باید حتما در روزهای گرم سال این کار را انجام دهید. البته برای کاشت بامیه در گلدان می‌توانید شرایط مناسب را فراهم‌کنید و در فصلی غیر از تابستان هم محصول خوشمزه بامیه داشته‌باشید. در ادامه مطلب درباره کاشت بامیه در گلدان نیز نکاتی را برای شما آورده‌ایم.

بیشتر بخوانید: سمپاشی نهال تاز کاشته شده

بامیه یکی از مقاوم‌ترین گونه‌های گیاهی جهان

بامیه یکی از مقاوم‌ترین گونه‌های گیاهی جهان به گرما و خشکی است و خاک‌هایی با رس سنگین و رطوبت متناوب را می‌تواند تحمل کند. اما یخبندان به غلاف‌های بامیه آسیب می‌رساند. برای کشت بامیه بذرها را یک شب قبل از کاشت در آب بخیسانید و سپس در عمق ۳ سانتی متری از خاک بکارید. دمای خاک باید حداقل ۲۰ درجه سانتی‌گراد باشد تا جوانه‌زنی به خوبی صورت بگیرد. جوانه‌زنی بامیه بین ۶۶ روز تا ۳ هفته اتفاق می‌افتد و این گیاه به نور زیاد نیاز دارد. میزان اسیدی بودن خاک برای کاشت بامیه باید بین ۵.۸ تا ۷ باشد و به میزان کافی نهال‌های بامیه باید آبیاری شوند.

غلاف‌های بذر بامیه به سرعت چوبی می‌شوند؛ پس باید پیش از آن از بوته چیده شوند. زمان برداشت بامیه پیش از بالغ شدن گیاه و معمولا یک هفته پس از گرده‌افشانی باید انجام شود. بنابراین از زمان کاشت بذر بامیه تا زمان برداشت میوه بامیه ۲ ماه طول می‌کشد.

کاشت بامیه در گلدان

کاشت بامیه در گلدان شاید از علاقه‌مندی‌های شما هم باشد. علاقه زیاد به بامیه برخی از افراد را به کاشت این گیاه در منزل و در گلدان تشویق می‌کند. تصور وجود بامیه در تمام فصول سال برای خیلی از افراد لذت بخش است و از آن‌جا که بامیه خاصیت‌های فراوانی دارد و سرشار از فیبر، ویتامین سی و فولیک اسید است.

ابتدا باید بدانید که برای کشت بامیه در گلدان باید محیط مناسب برای برای رشد و نمو این گیاه فراهم کنید. گلدان بامیه شما باید حداقل ۶ ساعت در روز در معرض مستقیم نور خورشید باشد. گلدان بامیه باید حداقل ۲۵ سانتی‌متر قطر و عمق داشته باشد. کف گلدان را باید به خوبی زه‌کشی کنید و کف آن شن و ماسه بریزید تا زمان آبياری آب اضافه بتواند از گلدان خارج شود.

علاوه‌بر خاک و گلدان مناسب باید به کودی که به گلدان اضافه می‌کنید هم اهمیت دهید. بهترین کود برای کاشت بامیه کود کامل است. مثلا کود 10-10-10 یا کود 20-20-10 برای اضافه شدن به خاک گلدان بامیه بسیار مناسب است. فراموش نکنید کودهایی که نیتروژن زیاد دارند برای بامیه مناسب نیستند؛ چرا که نیتروژن شاخ و برگ گیاه بامیه را زیاد می‌کند و از تولید بامیه جلوگیری خواهد کرد.

خاک درون گلدان

خاک درون گلدان کاشت بامیه باید ۱.۵ سانتی‌متر از لبه گلدان فاصله داشته باشد. بذرهای بامیه را نیم تا یک سانتی‌متر داخل گلدان قرار دهید و مراقب باشید که هر بذر ۵ سانتی‌متر از بذر دیگر فاصله داشته باشد. رشته‌های نهال بامیه آسیب‌پذیرند؛ پس نمی‌توانید گلدان بامیه را بعدا تغییر دهید و بهتر است از ابتدا گلدان مناسبی برای کاشت این گیاه انتخاب کنید.

مرطوب نگه‌داشتن خاک گلدان تا زمان جوانه‌زدن گیاه مسئله مهمی است که حتما باید به آن توجه کنید. پس از این‌که نهال‌ها رشد کردند آبیاری بامیه را کاهش دهید و آبیاری گلدان را به ۱ تا ۲ بار در هفته محدود کنید. در نهایت در گلدان بامیه چند نهال قوی و ضعیف خواهید داشت که بهتر است نهال‌های ضعیف را حذف کنید و قوی‌ترین نهال را نگه دارید تا بهترین رشد را تجربه کند.

نهال بامیه ۲۰ سانتی‌متر قد کشید

وقتی نهال بامیه ۲۰ سانتی‌متر قد کشید زمان اضافه کردن کود نیتروژنی به گلدان است. البته در اضافه کردن کود نیتروژنی به نهال بامیه نباید افراط کنید. پس از اینکه گیاه ۶۰ سانتی‌متر رشد کرد برگ‌های بالایی گیاه را قطع کنید تا گیاه میوه بامیه تولید کند. بامیه‌های ۵ تا ۸ سانتی‌متری آماده چیدن و برداشت خواهند بود. بامیه هرچه ریز‌تر و جوان‌تر باشد مزه بهتری خواهد داشت.

کشت بامیه؛ تجربه‌ای آسان و لذت‌بخش

بامیه سرشار از فیبر، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین K، فولیک اسید، کلسیم و پتاسیم است و طرفداران زیادی دارد. کشت بامیه مانند کاشت هر گیاه دیگری باید با لذت، صبوری و مراقبت کافی همراه باشد. چنان‌چه قصد دارید بامیه بکارید توصیه می‌کنیم مراحل را به دقت انجام دهید تا بیشترین نتیجه را از صبر و حوصله‌تان کسب کنید. تیم امداد کشاورز همراه شماست تا بهترین محصولات را پرورش دهید.

امداد کشاورز

مشاوره، آموزش، خرید آنلاین نهاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *