آفت شناسی

آفت کرم خاردار پنبه

کرم خاردار پنبه

آفت کرم خاردار پنبه یکی از آفات مهم پنبه در اکثر نقاط جهان غیر از قاره آمریکا است. و در حال حاضر در کشورهایی نظیر مصر، سوریه، عراق، ترکیه، ژاپن، چین، تایلند، پاکستان، هندوستان، کشورهای حاشیه دریای مدیترانه و استرالیا دیده میشودپراکنده است. در ایران نیز در استانهای خراسان رضوی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، خوزستان، سمنان، اصفهان، جنوب کرمان، فارس، گرگان، تهران، قم و مرکزی انتشار دارد.

زیست شناسی کرم خاردار پنبه

کرم خاردار پنبه زمستان را در نقاط گرم، بصورت مراحل مختلف زیستی و در مناطق سرد فقط به فرم شفیره سپری می کند. حشرات ماده در بهار پس از خروج از پوسته شفیرگی، جفت گیری کرده. و سپس تخم ها را به صورت انفرادی روی قوزه و یا در نزدیکی آن قرار می دهند. هر حشره ماده حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ عدد تخم می گذارد. لاروهای سن یک، بعد از ۳ تا ۴ روز، از پوسته تخم خارج شده.

و شروع به تغذیه از جوانه های انتهایی و غنچه ها می‌کنند. سپس وارد جوانه مرکزی شده و در صورت وجود قوزه ها وارد آنها شده. و از الیاف نارس و دانه ها تغذیه می‌کند. دوره لاروی ۲۵ تا ۳۰ روز و دوره شفیرگی ۱۰ تا ۱۵ روز طول می کشد. این آفت در شرایط آب و هوایی خوزستان در هر سال ۴ تا ۵ نسل، ولی در شرایط جیرفت ۷ تا ۸ نسل می تواند داشته باشد. که از این تعداد ۵ تا ۶ نسل در روی پنبه فعالیت دارد. کرم خاردار پنج سن لاروی داشته و چهار نوبت پوست عوض می‌کند.

کرم خاردار پنبه

لاروهای سنین ۱ تا ۳ با استفاده از ترشحات آب دهان که در مجاورت هوا تبدیل به تار می‌شود. در موقع ضرورت از محل استقرار آویزان شده. آفت کرم خاردار پنبه و از شاخه ای به شاخه دیگر نقل مکان می‌کنند. در شرایط مناسب یک لارو ممکن است. چند عدد غنچه و یا ۲ تا ۴ قوزه جوان را مورد حمله قرار دهد. سوراخ ورودی لارو در جوانه ها اغلب یک عدد و در قوزه ممکن است ۴- ۲ عدد باشد.

کنترل کرم خاردار پنبه

در ابتدای فصل یا نسل اول برای رصد حشرات کامل و تعیین شروع تخم ریزی به منظور تخمین و برآورد جمعیت احتمالی، از تله های فرمونی و نوری استفاده شده. و با تعیین پیک پروازی، امکان توصیه مبارزه شیمیایی فراهم می‌شود. آفت کرم خاردار پنبه در نسل های بعد بدلیل تخم ریزی تدریجی و هم پوشانی نسل ها، عملاً تعیین زمان دقیق ممکن نخواهد بود.

همچنین از تله ها در مبارزه بیولوژیکی برای تعیین زمان کارت گذاری و رهاسازی عوامل مفید و دشمنان طبیعی توصیه می‌شود. آفت کرم خاردار پنبه در تعیین زمان مبارزه شیمیایی و سمپاشی با مشاهده چشمی، نرم های آلودگی در ابتدای فصل یک عدد لارو در ۱۰ بوته و پس از آن تا اواسط مرداد ماه آلودگی ۱ % اندام بارده و از آن به بعد ۲ % اندام بارده می‌باشد. لازم به ذکر است. که در اوایل فصل رویش پنبه تا هنگامی که جمع اندام بارده در ۱۰ بوته مورد آماربرداری کمتر از ۱۰۰ عدد است. حد نصاب آلودگی برای سمپاشی همان یک عدد لارو در ۱۰ بوته می‌باشد.

کرم خاردار

پروانه کرم خار دار

روش های به زراعی برای کنترل کرم خاردار پنبه

خرد کردن و زیر خاک بردن بقایای گیاهی آلوده مزارع پنبه

شخم عمیق و یخ آب زمستانه جهت از بین بردن شفیره های زمستان گذران

استفاده از بذور دلینته و زودرس پنبه.

انتخاب تاریخ کشت مورد توصیه در منطقه و کشت به موقع تا فنولوژی مناسب گیاه با پیک جمعیت آفت دریک زمان قرار نگیرد.

وجین به موقع و مبارزه با علف های هرز تابستانه و زمستانه مزرعه (گاو پنبه و تاج خروس) و حاشیه آن جهت جلوگیری از جلب و انتقال آفات به داخل مزرعه و بقای نسل زمستانگذران.

استفاده از هورمون تنظیم کننده رشد و نمو در تیر و مرداد ماه در مزارع پنبه

استفاده از برگ ریزها در شهریور ماه و اوایل مهرماه در مزارع پنبه

 قطع آبیاری در اوایل مهر ماه

کنترل شیمیایی کرم خاردار پنبه

برای مبارزه شیمیایی از سمومی مانند فیپرونیل(ویگور پی اس) و یا اماکتین بنزوات با مشورت کارشناس استفاده شود.

منبع

دستور العمل اجرایی مدیریت تلفیقی کرم خاردار پنبه– فریبا وفایی اسکویی، حمید یدائی، غلام رضا گل محمدی-۱۳۹۹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *