تغذیه گیاهی

انواع کودهای معدنی

انواع کود معدنی

کودهای معدنی از سری کودهای طبیعی هستند که از کانی ها و سنگ های غیر آلی تهیه و استخراج می شوند و معمولا دارای چند ماده مغذی برای رشد و سلامت گیاه هستند. طی فرایند تولید کودهای معدنی هیچ ماده شیمایی استفاده نمی شود و می توان از آن ها استفاده کرد. استفاده از کودهای معدنی مزایایی زیادی دارد به طور مثال گوگرد طبیعی موجود در کودهای معدنی باعث اصلاح شوری خاک می شود. کودهای معدنی به شدت بر خاک (خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آن) و گیاهان تأثیر می گذارد. می‌خواهیم در این مطلب در مورد انواع کودهای معدنی صحبت کنیم و نظر تخصصی کارشناسان امداد کشاورز را در این باره، ببینیم.

البته ناگفته نماند کودهای شیمیایی همان کودهای معدنی هستند که پس از یک فرآیند شیمیایی ظاهر می شوند. با این وجود، موادی که در این کودها یافت می شود، در محیط طبیعی نیز یافت می شود.

انواع کودهای معدنی

کودهای معدنی

تمام عناصر موجود در یک کود معدنی می تواند فوراً توسط گیاه جذب شود، زیرا نیازی به تبدیل ندارند. این به عنوان یک مزیت در کودهای معدنی در نظر گرفته می شود، به علاوه، این کودها به راحتی قابل حل هستند و بنابراین به راحتی به گیاه اضافه می شوند. علاوه بر این، برنامه غذایی می تواند مطابق با نیازهای گیاه باشد. همجنین کودهای معدنی باعث عدم فرسایش خاک می‌شوند.

کودهای معدنی غیرمستقیم برای بهبود خواص کشاورزی و فیزیک وشیمیایی خاک و فعال کردن عناصر غذایی آن (مثلاً کودهای آهک و گچ) استفاده می‌شوند. برخی از کودها با فعالیت مستقیم و غیرمستقیم مشخص می شوند. به عنوان مثال، استفاده فسفات سنگ نه تنها فسفر را برای گیاهان فراهم می کند، بلکه اسیدیته خاک را نیز خنثی می کند. کودهای معدنی جامد (پودری یا معمولاً دانه بندی شده) یا مایع (آمونیاک مایع و  آمونیات) هستند.

با استفاده از کودهای معدنی مواد مغذی زیادی را  به خاک اضافه می کنیم که مورد نیاز گیاهان است همچنین مصرف کودهای شیمیایی را کاهش می دهد و محصول سالم تری را تولید کرده و آب و خاک را آلوده نمی کنیم.

البته میزان سدیم در کودهای معدنی (سنگ های و کانی های غیر الی) بیشتر از کودهای آلی (حیوانی و گیاهی) است. در صورتی که کودهای معدنی به درستی به گیاه اضافه نشود، سدیم می تواند روی هم انباشته شده و باعث آسیب به ریشه شود. این قطعاً نکته مهمی است که باید در استفاده از کودهای معدنی به آن توجه کرد.

انواع کودهای معدنی

انواع کودهای معدنی

کودهای معدنی زیادی با عناصر مختلفی وجود دارد که به صورت کود مورد استفاده  قرار می­گیرد. سه عنصر فسفر­، پتاسیم و نیتروژن پرمصرفترین عناصر معدنی هستند.

بیشتر بخوانید: خواص کود معدنی

 

نیتروژن

انواع کودهای معدنی کودهای مبتنی بر نیترات رایج ترین کودهای مورد استفاده هستند. کودهای مبتنی بر نیترات مانند نیترات آمونیوم و نیترات آمونیوم کلسیم هستند که برای اکثر خاک‌ها و شرایط آب و هوایی مناسب هستند و کود اوره و اوره نیترات آمونیوم که به طور گسترده ای یافت می شوند و در سایر نقاط جهان استفاده می شود. ولی استفاده از کودهای نیتروژنه معدنی نیاز به دقت زیادی دارد زیرا استفاده بیش از حد از آن باعت تجمع نیترات در بافت های گیاهی شده و باعث خشک شدن گیاه می شود.

سایر کودهای نیتروژن عبارتند از سولفات آمونیوم و نیترات سولفات آمونیوم، نیترات کلسیم و نیترات سدیم …..

کودهای فسفر

با استفاده از کودهای معدنی فسفردار سطح مقاومت گیاه افزایش می یابد. رایج ترین کودهای فسفاته عبارتند از: سوپر فسفات منفرد، سوپر فسفات تریپل، فسفات مونو آمونیوم، دی آمونیوم فسفات و….

کودهای پتاسیم

انواع کودهای معدنی برای تاثیر بیشتر کودهای معدنی از نوع پتاس بهتر است در پاییز به هنگام چالکود به خاک درخت یا گیاه اضافه شود. کودهای پتاسیمی طیفی وسیعی دارند. که اکثرا همراه یک یا چند ماده مغذی هستند. مانند کلرید پتاسیم، سولفات پتاسیم یا سولفات پتاس، نیترات پتاسیم.

کودهای کلسیم، منیزیم و گوگرد

کلسیم، منیزیم و گوگرد از مواد مغذی ثانویه ضروری گیاه هستند. آن‌ها معمولاً به عنوان کودهای جدا کم استفاده می شوند. بلکه بیشتر در ترکیب با مواد مغذی اولی N،P  و K استفاده می شوند.

گوگرد اغلب به کودهای نیتروژن مانند نیترات آمونیوم یا اوره اضافه می شود. منابع دیگر گوگرد عبارتند از: سوپر فسفات، سولفات پتاسیم و سولفات پتاسیم منیزیم که دومی نیز حاوی منیزیم است.

کیزریت یک ماده معدنی سولفات منیزیم است. که از معدن استخراج می شود. و همچنین به عنوان کود در کشاورزی، عمدتاً برای اصلاح کمبود منیزیم استفاده می شود. کلسیم عمدتاً به صورت نیترات کلسیم، گچ (سولفات کلسیم) یا آهک/دولومیت (کربنات کلسیم) استفاده می شود.

کودهای ریز مغذی

امروزه تعداد زیادی کود مخصوص برای تامین ریزمغذی های مهم گیاهان مانند آهن، منگنز، بور، روی و مس در دسترس است. این ها می توانند ترکیبات معدنی یا آلی باشند. که انواع غیر آلی به محصولات محلول در آب و غیر محلول تقسیم می شوند.

 

استفاده از کودهای معدنی به این علت که از مواد طبیعی است باعث می شود. که محصولات سالم تری را تولید کنید و همچنین می‌توانید نیازهای غذایی گیاه را همراه با کودهای آلی برطرف کنید. اگر در مورد کودهای معدنی سوال بیشتری داشتید با نصب اپلیکیشن امداد کشاورز از طریق سایت می توانید با مشاوران و کارشناسان ما در ارتباط باشید یا در زیر همین مطلب، در قسمت نظرات، سؤال خود را بپرسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *