سبزی و صیفی

مناسب ترین ترکیب خاک برای سبزی کاری در گلدان و باغچه

خاک مناسب سبزی کاری

خاک مناسب سبزی کاری پرورش سبزیجات، کاری بسیار جذابی می باشد. و اگر با دقت به نکات پرورش آن توجه و آن ها را عملی کنید، کشت راحتی دارد. برای کشت سبزی باید منطقه ای را انتخاب کرد، که دارای شرایط آب و هوایی مناسب و مساعد جهت رشد سبزی داشته باشد. به طور کلی در پرورش سبزیجات عواملی نظیر نور، دما، رطوبت کافی و همچنین خاک مناسب سبزی کاری اهمیت زیادی دارد، و روی کیفیت و عملکرد آن تاثیر می‌گذارد.

شاید بیشترین سوالی که در مورد کاشت سبزی پرسیده شود. این هست که بهترین خاک برای پرورش سبزیجات چه نوع خاکی می باشد؟

مواردی مانند آماده سازی مناسب خاک و همچنین PH مناسب خاک می تواند به رشد بهتر سبزیجات کمک کند. برای داشتن خاک مناسب برای کشت لازم،  باید بدانید که برخی از نیازهای خاکی در همه گیاهان یکسان است. در حالی که در برخی موارد بسته به نوع سبزی، این نیاز‌ها می‌تواند متفاوت باشد.

بیشتر بخوانید: انواع خاک سبزی

شرایط کاشت سبزی

نور نقش مهمی در کاشت سبزی دارد. نور بسیار کم می تواند برگ ها را نازک و علفی کند. نور بسیار کم در بسیاری از سبزی ها اتر منفی داشته و سبب می شود، که مقدار کلروفیل کاهش یافته و گیاه ضعیف شود. بنابراین کشت سبزی در زیر درختان میوه اشتباه می باشد.

درجه حرات نیز در رشد و پرورش سبزی نقش زیادی دارد. مثلا درجه حرارت های زیاد همراه با خشکی هوا باعث کاهش رشد و کم شدن محصول تربچه می شود.

خاک مناسب سبزی کاری

در سبزی کاری موقعیت زمین و نوع خاک اهمیت زیادی دارد. بیشتر سبزی ها در زمین های که مسطح و آفتاب گیر باشند، به راحتی رشد می کنند. همچنین خاک های دارای مواد آلی و یا مواد هوموسی نیز در کیفیت و مقدار عملکرد سبزی موثر می باشد.

خاک مناسب سبزی کاری  

بهترین خاک برای کاشت سبزی خوردن

در ابتدا، باید زمین  را برای کاشت سبزی باید آماده کرد. هدف از آماده کردن زمین ایجاد بستری خوب برای کاشت و شرایطی مناسب برای رشد و نمو گیاه می باشد. شخم زدن و زیر و رو کردن خاک بسیار مهم است زیرا:

بعد از شخم زدن خاک باید کلوخه های ایجاد شده را نرم کرد و زمین را مسطح و صاف، و بعد کرت بندی نمود.

کرت بندی باغچه

برای کرت بندی باغچه، مساحت باغچه خود را باید به قطعات کوچک‌تری تقسیم‌بندی کرده و با یک مانع خاکی یا سنگی کوتاه، هر قسمت را از قسمت دیگر جدا کنید. کاشت بذر در هر کرت بسته به اندازه بذر می‌تواند به صورت دست‌پاش یا ردیفی انجام شود. عموماً برای آبیاری کرت‌ها از روش غرقابی استفاده می‌شود. 

به طور کلی، مزرعه سبزیجات باید دارای خاکی حاصلخیز، عاری از علف هرز، با شیب مناسب و تهویه و زهکشی مطلوب باشد. بافت خاک نباید خیلی سنگین (یعنی خاک رس)  و یا خیلی سبک (یعنی خاک شنی) باشد. باید خاک رسی- شنی با هوموس (گیاه خاک یا هوموس لایه‌ای ارگانیک غیرزنده از خاک هست که در بخش‌های بالایی قرار می‌گیردو رنگ تیره ای دارد) کافی باشد.

از جمله خاک های بسیار مناسب برای سبزیکاری می توان به بستر کشت کمپوست پاجی و ورمی کمپوست خالص پارسا اشاره کرد که برای تهیه آنها می توان با کلیک بر روی نام آنها، از سایت امداد کشاورز اقدام کنید.

ترکیبات خاک سبزی‌کاری

همانطور که میدانید، خاک، مهمترین منبع تأمین کننده مواد مورد نیاز گیاه است. از این رو، لازم است موادی که سبزیجات برای رشد به آنها نیاز دارند را بدانیم:

مواد آلی

برای رشد همه سبزیجات وجود مقدار کافی از مواد آلی در خاكی لازم و ضروری می باشد. مواد آلی از بقایای گیاهان و یا جانوران به وجود می­آید که در دل خاک به مرور زمان پوسیده شده و تجزیه می­گردد. و در نهایت مورد استفاده مجدد گیاه قرار می­گیرد. مواد آلی بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز گیاهان را برای رشد تأمین می‎کند. همچنین خاک را “نرم” کرده و باعث می شود، ریشه ها به راحتی در خاک پخش شوند.

مواد آلی مانند اسفنج های کوچک در خاک عمل می کند و این امکان را فراهم می­کند تا خاک مزرعه  شما آب را حفظ نماید. این مواد می توانند از کود کمپوست یا کود دامی کاملا پوسیده یا حتی ترکیبی از هر دو حاصل شوند.

عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم

وقتی صحبت از آماده سازی خاک برای سبزیجات می شود، نمی­توان از این سه ماده مغذی اساسی که مورد نیاز همه گیاهان هستند، چشم پوشی نمود. این عناصر که با هم به عنوان کود کامل یا  NPK شناخته می شوند. اگر چه  مواد آلی مقداری از این عناصر را تأمین می کنند، اما بسته به خاک و میزان کمبود هر یک از عناصر، ممکن است. مجبور شوید که میزان این عناصر را به صورت جداگانه تنظیم کنید. اعدادی که روی یک کیسه کود NPK نوشته شده، به عنوان مثال ۲۰-۲۰-۲۰ نوشته می‌شوند به ترتیب بیانگر میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم موجود در این کود هستند.

مطلب بهترین کود برای سبزیجات خانگی را بخوانید. 

Suitable soil for vegetable growing

عناصر ریز مغذی (میکرو)

سبزیجات به طیف گسترده ای از عناصر کمیاب (یا میکرو) نیاز دارد، تا رشد خوبی داشته باشد. این موارد عبارتند از: بور، مس، کلرید، آهن، منگنز، مولیبدن و روی. برای تامین این عناصر می توانید از کودهای مایع که حاوی این عناصر می باشد، استفاده شود.

میزان اسیدیته یا PH خاک

میزان pH برای سبزیجات مختلف تا حدودی متفاوت است. اما به طور کلی، خاک یک مزرعه سبزیجات باید PH بین ۶/۵ و ۷/۴ داشته باشد. اگر میزان PH خاک مزرعه شما به طور قابل توجهی بالاتر از از این میزان باشد، باید PH خاکتان را پایین بیاورید. همچنین اگر PH خاک شما به طور قابل توجهی کمتر از 6 باشد ، باید PH خاک مزرعه خود را بالا ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *