مطالب آموزشی

سیستم آبیاری سنترپیوت

سیستم آبیاری سنترپیوت به دلیل هزینه کم کارگری، انعطاف پذیری زیاد، راحتی اجرا و بهره برداری آسان، یک سیستم آبیاری مناسب در امر کشاورزی است. وقتی که سیستم سنترپیوت درست طراحی شود و به پخش­کننده­های آب با راندمان بالا تجهیز شود، می تواند در منابع پردازش خود( آب ، انرژی ، زمان ) صرفه جویی نماید. از انواع مختلف این پخش کننده­ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حالت پخش اسپری در ارتفاع متوسط (mid-elevation spray application)
  • حالت پخش اسپری در ارتفاع کم( low-elevation spray applicator )
  • حالت پخش دقیق با انرژی کم( low energy precison application)

 حالت آبیاری موضعی زیرسطحی

 حالت آبیاری موضعی زیرسطحی (subsurface drip irrigation )، به علت راندمان بالا، با روش های ذکر شده قابل قیاس است. راندمان یکنواختی بالای آبیاری که منجر به تولید محصول و راندمان آب مصرفی بالا می شود، بهترین وسیله مقایسه روش های آبیاری برای مناطق و محصولات ویژه است.

در آزمایشات مختلف محققان روش­های آبیاری LEPA ، MESA ، LESA ، SDI با ۵ نرخ آبیاری ناقص (۰I، ۲۵ I ،۵۰I ، ۷۵ I و ۱۰۰I) به صورت نسبت آب تهیه شده به مقدار آبیاری کامل برای گیاهان مختلف، مورد ارزیابی قرار می گیرد ،که نرخ آبیاری کامل بر اساس ET پتانسیل محاسبه شده از ET گیاه مبنا و اعمال ضریب گیاهی محل تعیین می گردد.

 براساس مطالعات انجام یافته عملکرد محصول و راندمان آب مصرفی( WUE ) در نرخ های ۱۲۵ و ۱۵۰ تحت روش SDI بیشتر از دیگر روش های آبیاری است و در روش LEPA معمولاً بیشتر از Spray ، اما از SDI کمتر می باشد . روند روش ها در نرخ  ۱۰۰ Iمعکوس بوده و عملکرد محصول و WUE در روش Spray بیشتر از LEPA و SDI می باشد . در نرخ آبیاری ۷۵I، نیز این مطلب صادق است .

سیستم آبیاری سنترپیوت

سیستم آبیاری سنترپیوت کاهش محصول در آبیاری های کامل در نتیجه راناف سطحی برای روش LEPA و نفوذ عمقی برای SDI می­باشد . در روش SDI با کاربرد مقادیر کمتر آبیاری نفوذ کاهش می یابد و تبخیر نیز با کاهش سطح خیش شده کاهش می یابد و فقط آبی که به بالا حرکت می کند تبخیر می شود.

هنگامی که روش LEPA با تدابیری از قبیل شیب کمتر از۱ درصد، کشت دایره­ای، ایجاد خاکریز فارو، کنترل رطوبت خاک و برنامه آبیاری مناسب همراه باشد، بیش از ۹۵ درصد آب در اختیار گیاه قرار خواهد گرفت. مدیریت راندمان بالای آبیاری Spray نیز شامل کاربرد نازل هایی با قطرات آب درشت­تر، اجرای نسبتا کند پیوست برای تهیه‌ آب کاربردی عمیق تر و اجتناب از آبیاری اسپری در شرایط باد شدید می باشد.

 تانسیومتر

 اندازه گیری پتانسیل ماتریک با وسایل ساده ای به نام تانسیومتر انجام می شود. تانسیومترها از نوع جیوه­ای یا فلزی هستند. تانسیومتر جیوه­ای، لوله ساده و خمیده ای است پر از آب که یک طرف آن منتهی به کلاهک سرامیکی و طرف دیگر لوله وارد یک مخزن جیوه می شود . حال اگر کلاهک سرامیکی در داخل یک خاک قرار گیرد، پس از مدتی توازن پتانسیل رطوبتی بین آب داخل تانسیومتر و آبی که در بیرون از آن در داخل خاک وجود دارد.

برقرار می گردد. برقراری تعادل با وارد شدن یا خارج شدن آب به داخل لوله تانسیومتر از طریق کلاهک آن که نسبت به آب نفوذپذیر است، انجام می گردد. اگر خاک خشک باشد، آب را از داخل تانسیومتر به طرف خود خواهد کشید. در این وضعیت خلا ایجاد شده در داخل تانسیومتر موجب می شود که در طرف دیگر لوله ، جیوه صعود نماید . مقدار بالا آمدن جیوه متناسب با پتانسیل آب در خاک خواهد بود.

سیستم آبیاری سنترپیوت تانسیومترهای جیوه­ای بیشتر در کارهای آزمایشگاهی و تحقیقی مورد استفاده می باشند و چون کاربرد آنها در صحرا مشکل است، در عمل از نوعی دیگر از تانسیومترها با نام تانسیومتر فلزی استفاده می شود. این تانسیومترها نیز اساسا مشابه تانسیومترهای جیوه­ای هستند، با این تفاوت که در آنها به جای خلاء سنج جیوه­ای از یک خلاءسنج فلزی استفاده شده است تا حمل و نقل آن ساده گردد.

تانسیومتر فلزی

تانسیومتر فلزی از یک لوله پر آب تشکیل شده است که قسمت پایین آن یک کلاهک سرامیک و قسمت بالای آن مسدود است. به طوری که اگر آب از کلاهک سرامیکی خارج شود. در داخل لوله خلاء ایجاد می شود . به همین منظور در کنار لوله تانسیومتر ، خلاءسنجی به آن متصل است که قادر می باشد. مقدار خلاء یا فشار منفی را اندازه گیری کند . اگر کلاهک سرامیکی در داخل خاک قرار گیرد.

با خروج یا ورود آب به تانسیومتر تعادل پتانسیلی بین آب داخل و خارج تانسیومتر برقرار می شود. بنابراین با تعادل پتانسیل رطوبتی بین آب داخل و خارج کلاهک،  ممکن است. مقداری آب از لوله تانسیومتر خارج شود که این عمل باعث ایجاد خلاء و کاهش فشار در لوله می گردد. مقدار خلاء یا فشار منفی توسط خلاءسنج قابل قرائت است. معمولا درجه بندی خلاءسنج بین ۰ تا ۱۰۰ بوده. که هر کدام از درجات آن معادل ۱۰ سانتی متر فشار منفی است. بنابراین اگر عقربه خلاءسنج روی عدد ۲۵ باشد، نشان می دهد. که فشار در خلاءسنج ۲۵۰- سانتی متر است .

سیستم آبیاری سنترپیوت

سیستم آبیاری سنترپیوت همانطور که گفته شد تانسیومترها در پتانسیل بالاتر از یک اتمسفر کارآیی ندارند. زیرا در این پتانسیل حباب­های هوا وارد تانسیومتر گردیده و عدد قرائت شده صحیح نخواهد بود. برای اطمینان از اینکه تانسیومتر تا این پتانسیل، به خوبی کار خواهد کرد لازم است. آنها را قبل از استفاده آزمایش کنیم. برای تست تانسیومتر ابتدا کلاهک را به مدت چند ساعت داخل ظرف آبی قرار دهید تا کاملا اشباع شود سپس در حالی که کلاهک داخل آب قرار دارد لوله تانسیومتر را به کمپرسور هوا وصل کرده. و بتدریج فشار هوا را افزایش دهید. هنگامیکه فشار به ۸/۰ تا ۹/۰ اتمسفر رسید حبابهای هوا در داخل ظرف از کلاهک بیرون خواهند آمد. در این صورت تانسیومتر خوب کار خواهد کرد. چنانچه حباب هوا در فشار کمتر از ۸/۰ اتمسفر ظاهر شد. آن تانسیومتر برای استفاده مناسب نخواهد بود.

برای استفاده از تانسیومتر

برای استفاده از تانسیومتر با مته ای که قطر آن به اندازه قطر لوله تانسیومتر یا کمی کمتر از آن باشد چاهکی را تا عمق مورد نظر حفر کنید. قبل از گذاشتن تانسیومتر، کمی خاک نرم و مرطوب در چاهک بریزید. حال تانسیومتر را داخل چاهک قرار دهید و اطمینان حاصل کنید. که با لگد کردن اطراف آن خاک کاملا به کلاهک و لوله اطراف آن چسبیده و تماس داشته باشد. با خاک در اطراف تانسیومتر برآمدگی کوچکی بسازید. تا از تجمع آب در اطراف لوله تانسیومتر و نفوذ عمودی آن در طول لوله تانسیومتر جلوگیری شود. چون در خاکهای شنی حدود ۸۰ درصد آب قابل استفاده در مکش ۸۵/۰- اتمسفر قرار دارد. لذا تانسیومترها در خاکهای شنی بیشتر قابل استفاده است. برای ساختن تانسیومتر می توان به شرح زیر عمل نمود:

  1.  یک لوله از جنس PVC یا پلکسی گلاس به قطر ۱ سانتی متر انتخاب کرده. و دو انتهای باز آن را با سوهان صاف کنید .
  2. در فاصله ۱۰ سانتی متری از انتهای بالای لوله سوراخی تعبیه کنید.
  3.  در صورتی که خلاءسنج فلزی در اختیار باشد آن را به سوراخ تعبیه شده.. پیچ کرده و آب بندی نمایید . در غیر اینصورت یک لوله مسی به طول ۴ سانتی متر را که قطر خارجی آن کمی کوچکتر از قطر داخلی سوراخ تعبیه شده می باشد.  وارد سوراخ نموده و با چسب اطراف آن را محکم کنید. این لوله بعدا به فشارسنج جیوه­ای یا فلزی متصل گردد.
  4. کوزه متخلخل سرامیکی با مخلوط کردن اجزاء زیر و سپس قالب ریزی در قالب مخصوصی که از گچ درست شده است ساخته می شود:
  • ۷۵% رس ایلیت
  • ۲۰% کوارتز
  •  ۵% کربنات کلسیم
  • کمی سیلیکات سدیم و پروسلین
  • آب
  1. پس از قالب کوزه را در مجاورت هوا قرار داده تا خشک شود و سپس در حرارت ۱۰۰۰ درجه آن را بپزید.
  2. کوزه را با چسب به لوله اصلی متصل کنید.
  3. با درب بند لاستیکی انتهای بالایی لوله را مسدود کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *