تغذیه گیاهی, مطالب آموزشی

عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی

عناصر غذایی توت فرنگی

عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی

 توت فرنگی

توت فرنگی (Fragaria) گیاهی علفی با ساقه های رونده یا استولون می‌باشد. که برگ‌ها سه برگچه خشن و کرک دار و سبز تیره دارد. گل توت فرنگی دو جنسی هست و بعد از تلقیح گلبرگ ها ریزش می کنند. و نهنج به تدریج رشد می‌کند و گوشتی شکل می‌شود. میوه به مرور زمان آبدار می‌شود و از حالت اسیدی به قندی تبدیل می‌شود.

گیاه توت فرنگی دارای ساقه خزنده است که روی زمین می‌خوابد و ریشه تولید می‌کند. گونه هاي زيادي از توت فرنگي در نواحي معتدل يافت مي شود.

استان کردستان مقام اول تولید و سطح زیر کشت را در بین استان های کشور دارد. بعد از کردستان استانهای گلستان،مازندران و گیلان از استانهای پیشتاز در تولید این میوه به شمار می روند.

تاریخچه توت فرنگی

توت فرنگی میوه نسبتا جدیدی است که ۲۵۰ تا ۳۰۰ سال پیش به شکل امروزی وجود نداشته است. در قرن چهاردهم در فرانسه بیشتر به دلیل موارد دارویی استفاده می‌شده است. در جنگل های شمال ایران توت فرنگی وحشی هنوز هم یافت می‌شود. اولین رقم اصلاح شده در زمان صدارت اتابک اعظم از فرانسه به ایران آمد که به نام توت فرنگی اتابکی معروف شده است.

عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی

انواع توت فرنگی

توت فرنگی دانه ریز و یا چهار فصل که دارای دانه های ریز و بسیار معطر است و در باغات کاشته می‌شود. توت فرنگی های دانه درشت که دارای دانه های درشت و آبدار هستند و در باغات و منازل کاشته می‌شوند. توت فرنگی های دانه درشت دو تیپ دارد: توت فرنگی دانه درشت یک فصل که در بهار میوه می‌دهد. توت فرنگی دانه درشت دو فصل که دو نوبت یکی در بهار و دیگری در تابستان میوه می‌دهد.

کوددهی توت فرنگی

باید هنگام آماده سازی بستر کشت توت فرنگی باید به حاصلخیزی خاک، محتویات مواد آلی و وضعیت کشت های گذشته توجه کرد. مواد غذایی نقش بسیار عمده ای در رشد و نمو گیاه به ویژه تولید گل و میوه دارد، اندازه خوشه گل و تعداد فندقه در اثر تغذیه ضعیف کاهش پیدا می‌کند. گیاه از هر کدام از مواد غذایی به اندازه ای نیاز دارد.

علائم کمبود عناصر غدایی در توت فرنگی

تجزیه برگی و آزمون خاک، مسمومیت یک ماده مغذی یا نبود مواد مغذی را در یک محصول تعیین می‌کند.  و راهنمای خوبی برای توسعه یا اصلاح برنامه های تغذیه ای به حساب می‌آید. این خدمات توسط شرکت های آزمایشگاه‌های خاکشناسی ارائه می‌دهد. برای آنالیز کامل برگ ۳۰ تا ۴۰ نمونه از جوان ترین برگ های چندین بوته از یک رقم مشابه انتخاب می گردد.

علائم کمبود نیتروژن

  • برگ گیاهان کوچک مانده و برگ گیاهان از رنگ سبز به رنگ سفید یا زرد روشن تبدیل می گردد.
  • برگ های نابالغ و جوان به رنگ سبز تیره درآمده و میوه کاهش پیدا می‌کند.
  • کاسه گل در اطراف میوه قرمز رنگ می‌شود.

عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگیNutrients needed by the strawberry plant

کنترل

برای تعیین میزان ازت خاک بایستی آزمون خاک انجام شود. در اراضی با پوش پلی اتیلن یا نایلون سیاه مقدار ۵۰ تا ۱۰۰ کیلو گرم کود اوره هم زمان با آماده سازی زمین و در زمان گلدهی و رانر دهی (نشا) از کودهای مایع حاوی ازت بالا استفاده می‌شود.

در زمین های بدون پوشش از ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلو گرم اوره در سه نوبت در زمان آماده سازی زمین، آغاز گلدهی و رانر دهی استفاده می‌شود. در مواردی استفاده از ۱٫۵ تن پوشال کاملا پوسیده ماکیان در زمان آماده سازی توصیه می‌شود.

علائم کمبود فسفر

  • تیره شدن بوته و کوچک ماندن اندازه برگ،
  • سطح رویی برگ ها درخشندگی متالیک تیره پیدا می‌کند.
  • در صورت قرمز ارغونی شدن سطح زیرین میوه و گل ها کوچکتر از اندازه عادی شده.
  • تیره شدن، لاغر شدن و کاهش اندازه ریشه از دیگر علائم کمبود فسفر در توت فرنگی می‌باشد.

 

توت فرنگی توت فرنگی

کنترل

بیشترین مقدار فسفر در ناحیه ریشه، قبل از نشا کاری در زمان آماده سازی زمین و آزمایش خاک ۳۰۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم فسفات آمونیوم در هکتار توصیه می‌گردد.

در مراحل بعدی با مشاهده علائم کمبود فسفر از کودهای مایع با فسفر بالا استفاده می‌شود. همچنین در این زمان از کودهای کامل فسفر بالا مانند ۱۰-۵۲-۱۰ به شکل همراه با آبیاری استفاده می‌گردد.

علائم کمبود پتاسیم

  • قهوه ای شدن برگ های بالغ و خشکیدن سطح رویی برگ،
  • تغییر کیفیت میوه تحت تاثیر کمبود پتاسیم، میوه ها کاملا رنگ نمی‌گیرند و بافت میوه گوشتی شده و فاقد طعم است.

عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی

کنترل

پتاسیم قبل از نشا و قبل از میوه دهی استفاده شود. هر یک از کودهای سولفات پتاسیم و نیترات پتاسیم قابل استفاده می‌باشد. برای به کار بردن کودهای پتاسه باید از آزمون خاک استفاده شود.

در زمانی که علائم کمبود پتاسیم دیده شد. در زمان گلدهی و میوه دهی می‌توان از کودهای مایع دارای پتاس بالا استفاده می‌شود.

علائم کمبود کلسیم

  • سوختگی نوک برگ های نابالغ،
  • سیاه شدن و باز ماندن از توسعه کامل نوک برگ ها،
  • اسیدی شدن طعم میوه،
  • کوتاه شدن، زبر شدن ریشه ها.

Nutrients needed by the strawberry plant Nutrients needed by the strawberry plant Nutrients needed by the strawberry plant

کنترل

pH یا اسیدیته خاک باید تعدیل گردد. اوج ظهور علائم کمبود کلسیم در زمان میوه دهی می‌باشد. که در این زمان از کودهای کلسیم بالا مانند کلسیم بر استفاده می‌شود.

علائم کمبود منیزیم

  • سوختگی حاشیه برگ به صورت زردی و قهوه ای شدن حاشیه سطح رویی برگ آغاز می‌شود که در نهایت مرکز برگ و در فضای بین رگبرگی گسترش پیدا می کند.
  • بر خلاف کمبود پتاسیم دمبرگ ها کوتاه و قاعده برگ سبز و متورم می گردد.
  • میوه بوته های دارای کمبود منیزیم طبیعی به نظر می‌رسند ولی رنگشان روشن تر و بافتشان نرم تر می‌باشد.

Nutrients needed by the strawberry plant

کنترل

استفاده از کودهای پتاسیمی می‌تواند باعث کاهش جذب منیزیم توسط گیاه شود. می‌توان در زمان آماده سازی بستر از سولفات منیزیم به میزان ۱۰ تا ۳۵ کیلو گرم استفاده کرد.

در طول فصل گلدهی و میوه دهی می‌توان از کودهای دارای عناصر ریز مغذی به شکل محلولپاشی استفاده گردد.

علائم کمبود روی

  • ایجاد هاله سفید رنگ دور حاشیه دندانه های پهنک برگ های جوان نا بالغ،
  • زردی برگ و رگه های سبز رنگ،
  • کاهش تعداد میوه و عادی بودن اندازه آن ها.

 

Nutrients needed by the strawberry plant Nutrients needed by the strawberry plant

کنترل

استفاده از کودهایی مانند سولفات روی به میزان ۳۰ تا ۵۰ کیلو گرم در هکتار در زمان آماده سازی زمین توصیه می گردد. در طول فصل گلدهی و میوه دهی می‌توان از محلولپاشی با کودهای مایع حاوی عناصر ریز مغذی استفاده کرد.

علائم کمبود منگنز

  • اولین علائم کمبود منگنز سبز کم رنگ تا زرد شدن برگ های جوان است. رنگ سبز برگ های توت فرنگی در نواحی سبز رنگ به تدریج از بین رفته و رگبرگ ها به صورت شبکه ای در می‌آیند.
  • با پیشرفت کمبود رگبرگ های اصلی سبز تیره باقی مانده در حالی که در فضای بین رگبرگ ها زرد می‌گردد. که در پی آن سوختگی حاشیه برگ و پیچ خوردگی حاشیه پهنک به طرف بالا را داریم. نواحی سوخته شده به سوی مرکز برگ به صورت شعاعی در امتداد رگبرگ ها توسعه می‌یابد.

عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی

کنترل

در صورتی که در آزمون خاک نشان دهنده منگنز باشد، می‌تواند در زمان آماده سازی بستر در آبام از ۱۰ تا ۲۰ کیلو گرم سولفات منگنز استفاده کرد. در طول فصل در صورت مشاهده علائم کمبود این عنصر می‌تواند از کوهای مایع دارای عناصر ریز مغذی استفاده کرد.

علائم کمبود آهن

  • زردی عمومی و سبز شدن رگبرگ ها اولین علائم کمبود آهن است.
  • زردی عمومی تا سفید شدن نوک برگ افزایش می‌یابد.
  • پهنک برگ قهوه ای می‌شود.
  • کیفیت و اندازه میوه چندان تغییری نمی‌کند.

عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی

کنترل

در توت فرنگی خاک های شور یا فاقد زهکشی مناسب و خاک های آهکی یا دارای فسفات بالا این علائم بیشتر دیده شده. در خاک هایی که از سولفات یا کلات آهن به میزان به میزان ۱۰ تا ۲۰ کیلو گرم در هکتار در زمان آماده سازی زمین استفاده کرد. در طول فصل هم اگر کمبود آهن مشاهده شد، می‌توان از کودهای مایع دارای آهن به صورت محلول پاشی استفاده کرد.

علائم کمبود بر

کمبود بر، اندازه گل را کاهش می‌دهد و تولید دانه گرده پایین می‌آید. در نتیجه کیفیت میوه پایین می‌آید و میوه های کوچک و کچ و معوج تولید می‌شود.

رشد ریشه کم می‌شود.

برگ های جوان تر چروکیدگی و نوک سوزی ملایم را نشان می دهد. که به عهمراه آن زردی حاشیه و با کاهش رشد در نقظه رشدی، مضرس شدن حاشیه برگ مشاهده می‌شود.

 

عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی عناصرغذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی

کنترل

پاشیدن ۱۰ تا ۳۰ گرم بر در هر ۱۰۰ لیتر آب با افزودن بوراکس به خاک قیل از نشا کاری به مقدار ۴ تا ۶ کیلوگرم در هر هکتار استفاده گردد.

کودهای مایع حاوی عناصر ریز مغدی غالبا  دارای مقداری بر می‌باشند.

منبع

سید حمیدرضا فرقانی، سید علی فرقانی. توت فرنگی. ۱۳۸۸.

محمد امان زاده، عارف گل محمدی. راهنمای تغذیه توت فرنگی، مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی ملزندران.۱۳۸۹.

https://en.wikipedia.org/wiki/Strawberry

https://research.libraries.wsu.edu/xmlui/bitstream/handle/2376/9254/eb0561_1965.pdf?sequence=1&isAllowed=y

مطالب مرتبط

4 نظر در “عناصر غذایی مورد نیاز گیاه توت فرنگی

  1. اکبر گفت:

    خیلی مفید بود خسته نباشید

  2. rama گفت:

    This is just the information I am finding everywhere. Thanks for your blog, I just subscribe your blog. This is a nice blog..

  3. Faustina گفت:

    This is really very nice post you shared, i like the post, thanks for sharing..

  4. Madlen گفت:

    I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *