گیاهان آپارتمانی

تکثیر گل قاشقی یا پپرومیا

پیرومیا

گل قاشقی Peperomia  spp جزو گیاهان آپارتمانی زیبا محسوب می‌شود. این گل دارای برگ‌های گوشتی و ضخیم است که تحمل در شرایط خشکی و کم آبی را در این گیاه بالا می‌برد. گل قاشقی دارای گونه‌های بسیار مختلفی است که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. به طور مثال انواع مختلف گل قاشقی برگ‌هایی با بافت صاف یا گاهی چروک دارند که به رنگ قرمز، خاکستری، مرمری،  بنفش، سبز و … هستند. گل پیرومیا یا همان گل قاشقی را در تمام فصل‌های سال می‌توانید بکارید. این گل آپارتمانی شرایط نگهداری بسیار آسانی داشته به همین دلیل برای منازل شما یک گزینه بسیار مناسب خواهد بود.

روش تکثیر گیاه قاشقی

تکثیر گیاه قاشقی یا پیرومیا از طریقه روش‌های مختلفی انجام می‌شود که هر کدام شیوه خاص خود را دارد. در زیر هر یک از روش‌ها به تفکیک برای شما توضیح داده شده‌اند.

قلمه ساقه

یکی از بهترین و راحت‌ترین روش‌های تکثیر این گیاه استفاده از قلمه ساقه است. برای این کار قسمتی از ساقه دارای برگ را که از گیاه اصلی جدا کرده‌اید می‌توانید در یک گلدان حاوی بستر کشت مناسب و نمدار قرار دهید تا ریشه دهی خود را در خاک آغاز کند.

قلمه برگ

برای این کار ابتدا باید یک برگ سالم و عاری از بیماری و آفت را با قیچی جدا کنید، در این شرایط می‌توانید از برگ سالم برای ادامه کار استفاده کنید یا قسمت پایین آن را (محلی که دمبرگ دارد) با قیچی جدا کنید تا برگ سطح تماس بیشتری با خاک داشته باشد.

سپس برگ را درون گلدان حاوی بستر کشت مناسب به عمق 1 تا 2 سانتی متر قرار دهید. خاک دور برگ را محکم کنید و سپس آبیاری را انجام دهید. گلدان حاوی قلمه‌های برگی را درون محیطی گرم با نور مناسب قرار دهید و آبیاری منظمی را برای آنها انجام دهید تا برگ‌ها شروع به ریشه‌زایی کنند. وقتی که برگ‌ها از قسمت انتهایی شروع به ریشه دهی و در نهایت تولید برگ‌های کوچک کردند در این هنگام می‌توانید آنها را به دورن گلدان مناسب و جداگانه منتقل کنید. سعی کنید زمانی که می‌خواهید قلمه را به گلدان اصلی منتقل کنید ریشه دهی و رشد کافی داشته باشد.

 می‌توانید قلمه برگی رابه تنهایی درون آب قرار دهید و منتظر بمانید که ریشه زایی در قسمت انتهای برگ انجام شود، در نهایت پس از رشد کافی آن را به گلدان منتقل کنید.

قلمه زدن گل قاشقی

تکثیر گل قاشقی در آب

برای این کار یک قسمت از گیاه که شامل ساقه و برگ باشد را از گیاه جدا کرده به طوری که ساقه در قسمت انتهایی برگ نداشته باشد تا بتونید آن را راحت تر درون آب قرار دهید. قسمتی را که جدا کرده‌اید در یک لیوان یا ظرف که حاوی آب است قرار دهید و هر چند وقت یک بار چک کنید که میزان آب آن کافی باشد. بعد از گذشت تقریبا یک ماه می‎‌توانید ریشه‌هایی را که از انتهای ساقه برش زده بیرون آمده‌اند ببینید. در این مرحله باید صبر کنید که ریشه‌ها به اندازه کافی بزرگ و زیاد شوند و سپس آن را به گلدانی با خاک مناسب منتقل کنید.

تکثیر گل قاشقی در آب

انواع گل قاشقی

گل قاشقی انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها ویژگی‌های ظاهری منحصر به فرد خود را دارند و می‌توان آنها را از روی ظاهرشان از یکدیگر تفکیک کرد. مهمترین تفاوت انواع مختلف گل قاشقی در رنگ و شکل برگ‌های آنها است. گل پیرومیا همانطور که گفته شد دارای گونه‌های مختلفی است که برخی از مهم‌ترین این گونه‌ها عبارتند از:

پپرومیا آرگریا (Peperomia argyreia)

گل پیرومای آرگیا به دلیل شکل ظاهری برگ‌هایش به گل قاشقی هندوانه‌ای معروف است. این گل در طی فصل تابستان و بهار گلدهی خود را آغاز می‌کند که گل‌های آن شبیه به سنبله هستند.

پپرومیا آرگریا

پیرومیا قاشقی (Peperomia obtusifolia)

اینگونه از پیرومیا دارای برگ‌های گوشتی قاشقی مانندی است، که برگ‌ها در حاشیه کمرنگ‌تر بوده و در میانه سبز پر رنگ‌تر هستند. واژه obtusifolia به معنای بی رنگ است و به خاطر برگ‌هایش آن را به این نام می‌شناسند.

پیرومیا قاشقی

پپرومیا اسکاندنس(Peperomia scandens)

گیاه پیرومیا اسکاندیس به دلیل داشتن برگ‌های ابلق بسیار پر طرف دار است. برگ‌های این گیاه کشیده بوده و رنگ آنها در حاشیه بسیار کمرنگ است. این گل جزو جزو گونه‌هایی کمیاب گل قاشقی محسوب می‌گردد.

پپرومیا اسکاندنس

پپرومیا چروک   (Peperomia caperata)

این گونه از گل قاشقی دارای ساقه‌های کوتاه و برگ‌های تقریبا قلبی شکل است که دارای بافت چروکی است. رنگ برگ‌های آن سبز بوده که رو به قرمزی می‌رود و هنگامی که کل بوته آن را نگاه می‌کنید به رنگ سرخ دیده می‌شود.

پپرومیا چروک

پپرومیا روتوندیفولیا (Peperomia rotundifolia)

گل قاشقی روتوندیفولیا یک گیاه آپارتمانی زیبا با برگ‌های تقریبا کوچک و ریز است که برگ‌های آن دارای رنگ‌ سبز روشن است. این گل تقریبا شاخه‌های بلندتری داشته و اگر به جایی وصل نشود ممکن است حالت آویزان به خود بگیرد.

پپرومیا روتوندیفولیا

شرایط نگهداری گل قاشقی

برای آنکه گل قاشقی شما به خوبی رشد کرده و به گل برسد، باید برخی از نکات مراقبتی را رعایت کنید:

آب و رطوبت

برای اینکه گل قاشقی شاداب و سرحال باشد باید آبیاری منظمی را برای آن در نظر بگیرید. توجه کنید که گل پیرومیا دارای برگ‌های گوشتی است و این بدان معنا است که آبیاری زیادی برای آن نباید انجام دهید. بهترین زمان برای آبیاری موقعی است که خاک سطح گلدان خشک باشد، در این صورت می‌توانید اقدام به آبیاری گلدان خود کنید. توجه داشته باشید که آبیاری زیاد ممکن است باعث خمیدگی گیاه، پژمردگی، پوسیدگی ریشه و زرد شدن برگ‌ها شود، پس از آبیاری بیش از حد گل قاشقی پرهیز کنید.

نور

گل قاشقی یا پیرومیا برای اینکه به رشد خود ادامه دهد به نور خورشید نیاز دارد اما باید درمعرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرد بخصوص در فصل‌های گرم سال زیرا ممکن است برگ‌های آن دچار سوختگی گردند. اگر گل پیرومیا را در مکان نامناسبی قرار دهید و نور کمی به این گیاه برسد باعث می‌شود که ساقه‌های گیاه رشد بیشتری پیدا کنند و برگ‌های آن به خوبی رشد نکنند و از نظر اندازه کوچک بمانند و ضعیف شوند و در نهایت دچار ریزش گردند. پس توجه داشته باشید که تامین نور مورد نیاز برای گیاه قاشقی بسیار ضروری است.

خاک

بهترین خاک برای پرورش این گیاه آپارتمانی یک خاک سبک با زهکشی خوب است. بهتر است برای این منظور از ترکیب پیت ماس، ماسه و خاک باغچه استفاده کنید و قبل از اینکه خاک را در داخل گلدان بریزید مقداری سنگ ریزه کف گلدان قرار دهید تا زهکشی آن بهتر انجام شود.

کود

گل قاشقی اصولا به کود زیادی نیاز ندارد تنها با تهیه یک محیط کشت مناسب و آبیاری به موقع می‌تواند نیازهای خود را دریافت کند. نهایتا اگر قصد استفاده ار کودی را داشتید می‌توانید از کودهای کامل NPK مناسب برای گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. توجه داشته باشید که کود دهی بیش از حد ممکن است موجب زرد شدن و از بین رفتن گیاه شما شود.

بهتر است بدانید، هنگامی که برگ‌های گیاه قاشقی دچار ریزش یا تغییر رنگ شدند احتمالا به خاطر نور نا کافی یا آبیاری زیاد است پس سریعا از کود برای رفع این علائم استفاده نکنید.

دما

گل پیرومیا جزو گیاهان گرمسیری محسوب می‌گردد با این حال در دمای 15 تا 30 درجه سانتی گراد رشد خوبی خواهد داشت. این گل نیز مانند بیشتر گیاهان آپارتمانی به دماهای خیلی بالا حساس است و ممکن است برگ‌های آنها چروک و خشک شوند.

گلدهی گل قاشقی

گل قاشقی به عنوان یک گیاه گلدار شناخته نمی‌شود زیرا گلدهی آن در خانه به آسانی اتفاق نمی‌افتد، اما با این حال اگر شرایط پرورش درست آن محیا باشد شما می‌توانید گلدهی آن را ببینید. گل‌های گیاه قاشقی دارای اشکال و رنگ‌های مختلفی است که این تنوع بسته به گونه آن دارد. مهم‌ترین عامل در گلدهی گل پیرومیا نور است، پس بهتر است شرایط نوری مورد نیاز آن را فراهم کنید تا بتوانید شاهد گلدهی آن باشید.

گل دادن گل قاشقی
اگر به گیاهان آپارتمانی علاقه دارید، مطالب زیر را هم بخوانید

مشکلات رایج گل پیرومیا

ممکن است برای گیاه شما مشکلاتی به وجود بیاید در این حین بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید بررسی کامل و دقیق گیاه است تا علائم ایجاد شده را به درستی تشخیص دهید و با توجه به علائم بهترین راهکار را در پیش بگیرید. مهم‌ترین این عارضه‌ها در زیر برای شما بیان شده است.

آفات

گل قاشقی مانند سایر گیاهان آپارتمانی ممکن است در معرض آفات مکنده‌ای چون شته، شپشک آرد آلود، کنه تار عنکبوتی و مگس سفید قرار بگیرد. بهترین راه کار برای از بین بردن این آفات استفاده از صابون‌های حشره کش است. به طور مثال ممکن است گاهی سطح زیرین برگ‌های پیرومیا تارهای عنکبوت ببینید و در محل آن تارها برگ‌ها زرد شده باشند در این صورت احتمالا کنه تار عنکبوتی گیاه شما را مورد حمله قرار داده است.

بیماری‌ها

بیشترین و شایع‌ترین بیماری که ممکن است گل پیرومیا را درگیر کند کپک خاکستری یا همان پوسیدگی ریشه است که عامل آن نوعی قارچ بیمارگر گیاهی است. علت اصلی ایجاد این بیماری آبیاری زیاد است، بهتر است برای کنترل آن ابتدا آبیاری را کمتر کرده و در صورت نیاز از قارچکش مناسب با نظر کارشناس استفاده کنید.

گاهی نیز ممکن است برگ‌های گل قاشقی تغییر شکل دهند و دچار بدشکلی شوند، در این شرایط ممکن است ویروس موزاییک عامل ایجاد کننده آن باشد بهترین راه این است که برگ دچار عارضه بد شکلی (یا به اصطلاح دفورمه) را از گیاه حذف کنید تا ویروس به بقیه قسمت‌های گیاه سرایت نکند.

ایجاد کپک در سطح خاک

در صورتی که آبیاری بیش از نیاز گیاه انجام دهید ممکن است خاک گلدان دچار کپک شود، در این شرایط کپک‌های سفید رنگی ممکن است در گلدان ایجاد گردد که برای رفع این مشکل بهتر است ابتدا آبیاری را تنظیم کنید و در نهایت خاک سطح گلدان و در صورت نیاز (اگر کپک بیشتر خاک را گرفته باشد) تمام خاک گلدان را تعویض کنید.

ریزش برگ

اگر برگ‌های پیرومیا در حال ریزش است و شما آب بیش از حد به آن نداده‌اید در این شرایط سعی کنید گلدان گل را به یک نقطه با شرایط نوری بهتر و بیشتر منتقل کنید زیرا نور کم نیز می‌تواند دلیل ریزش برگ‌ها باشد (گیاه را در معرض آفتاب مستقیم قرار ندهید).

پژمردگی

اگر گل قاشقی شروع به پژمرده شدن کرد در این صورت ممکن است آب زیادی به گیاه داده باشید یا خاک گلدان زهکشی خوبی نداشته باشد و عمل هوا دهی به ریشه به خوبی انجام نگیرد. در این شرایط بهتر است گیاه را از گلدان بیرون بیاورید و به خاک آن شن بیشتری اضافه کنید و دوباره در گلدان بکارید. 

علت خمیدگی و پژمردگی قاشقی چیست؟

  • آبیاری بیش از حد که باعث پوسیدگی ریشه و زرد شدن برگ ها و ریزش آن ها می شود.
  • آبیاری کم
زرد شدن برگ قاشقی

کپک خاکستری روی ساقه ها است؟

علت آن نوعی قارچ است، که خود ناشی از هوای سرد و مرطوب می‌باشد.با سم قارچ کش گیاه را سمپاشی و گلدان را به محل گرمتری منتقل نمایید،غبارپاشی را تا رفع علائم متوقف و ابیاری را کاهش دهید.

رنگ برگ ها زرد و سطح زیرین آن ها مملو از تار عنکبوت است؟

کنه ریز قرمز عامل آن می‌باشد، گیاه را هر دو هفته یک بار با سم کنه کش سمپاشی کنید. غبارپاشی در کاهش آفت موثر می باشد.

علت رنگ پریدگی یا توقف رشد گیاه چیست؟

  • یکی از علت ها می توانند مقدار نور ناکافی و کم باشد
  • کمبود عناصر غذایی
  • آفات و بیماری

اپلیکیشن کشاورزی و باغبانی امداد کشاورز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *