راهنمای جامع پرورش اسطوخودوس یا لوندر (مزرعه گل های بنفش)
22
فروردین
اسطوخودوس (Lavender) گیاهی چند ساله و بوتهای است که جزو یکی از گیاهان دارویی به شمار میآید و علاوه بر خواص بسیاری که در طب سنتی دارد، عطر و رایحهی قوی داشته و همچنین به دلیل داشتن گلهای بنفش رنگ زیبا حشرات گرده افشان را به خوبی به درون باغ جذب میکند. کاشت گیاه اسطوخودوس در باغ و مزرعه و فضای باز گزینه بسیار مناسبی است و برای این کار میتوانید این گیاه را از طریق بذر یا قلمه بکارید.
همانطور که اشاره شد اسطوخودوس از دو طریق کاشت بذری و قلمه قابل تکثیر است که برای هر یک از این روشها زمان خاصی جود دارد.
در کشت قلمه بهتر است این کار را در پاییز و معمولا بین آبان تا آذر ماه انجام دهید.
این گیاه ارقام مختلفی داشته که براساس هر منطقه میتوانید یک گونه مناسب را برای کاشت در اقلیم خود انتخاب کنید.
نور: اسطوخودوس برای رشد کردن به نور کامل آفتاب نیاز دارد به گونهای که روزانه دریافت 8 ساعت نور برای این گیاه الزامی است.
بستر کشت: بستر کشت مناسب برای تکثیر اسطوخودوس باید حتما زهکشی خوبی را برای گیاه فراهم کند و حاوی مواد لازم برای رشد آن باشد. در نظر داشته باشید خاک خنثی تا اندکی قلیایی عملکرد این گیاه را بالا میبرد.
دما: برای پرورش اسطوخودوس دمایی بین 18 تا 25 درجه سانتی گراد لازم است.
آبیاری: بهترین زمان برای آبیاری وقتی است که خاک سطح گلدان خشک شده است، در این حین بهتر است اقدام به آبیاری نمایید. از دادن آب اضافه خود داری کنید زیرا ممکن است رطوبت بالا سبب بروز بیماریهای قارچی مربوط به ریشه گردد.
اسطوخودوس همانطور که گفته شد از طریق بذر و همچنین با استفاده از قلمه تکثیر میشود که هر کدام از این دو روش مزیت خاص خود را دارند. به عنوان مثال در کاشت بذری شما میتوانید تعداد زیادی گیاه را به طور همزمان پرورش دهید که از لحاظ سن و ویژگی یکسان باشند. در ادامه به طور کامل مراحل انجام هر یک از این روشها برای شما بیان خواهد شد.
در این مرحله باید از یک گیاه سالم قلمه تهیه نمایید که برای این کار بهتر است قلمهها را از قسمتی که گل ندارد و شامل ساقه چوبی بوده و بخش بالایی آن دارای برگهای سبز و جوان است استفاده کنید. پس از جدا کردن قلمهها آنها را درون گلدانهایی تقریبا عمیق با بستر کشت مناسب (خاک باغچه، پرلیت و ماسه) به صورت افقی قرار دهید به طوری که تقریبا یک سوم آن درون خاک قرار بگیرد. در مرحله بعدی گلدان را آب دهید و آن را در یک مکان گرم با نور مناسب قرار دهید تا ریشه دار شوند. پس از اینکه قلمهها ریشه تولید کردند میتواید آنها را به باغ یا باغچه خود منتقل کنید.
سعی کنید در زمستان گلدان را در محیط بیرون از خانه قرار ندهید زیرا قلمه اسطوخودوس نسبت به سرما حساس است.
اسطوخودوس یک گیاه بوتهای است و شاخ و برگ زیادی را ایجاد میکند به همین دلیل انجام هرس بر روی این گیاه به منظور فرم دهی و رشد بهتر و بیشتر یکی از اقدامات مهم است. باید با توجه به شرایط آب و هوایی هر منطقه هرس را در زمان مناسب به خودش انجام دهید.
گیاه اسطوخودوس یه دلیل بوی تندی که دارد آفت خاصی نداشته و از این حیث دیگر نیاز به استفاده از آفت کشهای مختلف وجود ندارد. اما از لحاظ بیماریهای گیاهی باید ذکر شود که ممکن است برخی بیماریهای قارچی در شرایط آب و هوای مرطوب برای این گیاه مشکل ایجاد کنند. به طور مثال بیماری پوسیدگی ریشه به دنبال آبیاری بیش از حد در گیاه اسطوخودوس ایجاد میگردد که زرد شدن برگها از علائم این بیماری است.
در ایران گیاه اسطوخودوس را به منظور دارویی، فضای سبز، تهیه روغن و همچنین اسانس و عصاره در مناطق مختلفی کشت میکنند. از آنجایی که اسطوخودوس گیاهی است مخصوص مناطق معتدل و مدیترانهای، انتظار میرود در مناطقی با این شرایط آب و هوای رشد قابل توجهی را داشته باشد. با این حال امروزه این گیاه را میتوان در بیشتر نقاط ایران کاشت و آن را به طور عمده تولید کرد. ولی در کل کاشت این گیاه دارویی و زینتی بیشتر در شهرهایی مانند تهران، کرج، اصفهان، فارس، خراسان و اراک مرسوم است.
مشاوره در واتساپ