مطالب کشاورزی, کاشت و پرورش گیاهان

کاشت انبه

کاشت انبه

انبه یک میوه گرمسیری آبدار و دارای طعم و عطر بسیار دلچسب بوده که خواستگاه اصلی آن کشور هند است. با گذشت سالیان متمادی کشت این میوه در سرتاسر جهان مورد توجه قرار گرفته و اکنون در بسیاری از نقاط دنیا نظیر پاکستان، بنگلادش، بخش‌های آسیای جنوب شرقی، آمریکا، مکزیک، برزیل و حتی ایران نیز کشت می‌شود. در کشور ایران تقریبا سطح زیر کشتی معادل 1800 هکتار برای انبه محاسبه شده است. که هرمزگان و سیستان و بلوچستان از مهم‌ترین مراکز کشت انبه در ایران به‌شمار می‌آیند. اگر قصد دارید با روش‌های کاشت انبه و شرایط مورد نیاز برای کشت. این درخت بسیار پرسود آشنا شوید با امداد کشاورز همراه باشید.

چگونه درخت انبه را پرورش دهیم؟

پرورش انبه از طریق روش‌های مختلف جنسی و غیر جنسی قابل انجام است. روش جنسی یا همان تکثیر از طریق بذر بوده که بیشتر افراد این روش را انجام می‌دهند. اما تکثیر غیر جنسی (رویشی) شامل روش‌های پیوند زدن، قلمه زدن، خوابانیدن و همچنین کشت بافت است. در بین روش‌های تکثیر غیر جنسی، پیوند زدن صرفه اقتصادی بهتری داشته. و بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. روش خوابانیدن و قلمه زدن به خاطر نیاز به هزینه زیاد و مدت زمان بالایی که برای رشد و ثمر دهی لازم دارند. از نظر اقتصادی به صرفه نبوده و همچنین روش کشت. بافت نیز علاوه بر مزیت‌های زیادی که دارد. به دلیل هزینه‌های بالا هنوز به مرحله‌ی اجرا در سطح انبوه نرسیده است. با ما همراه باشید که با مهم‌ترین و کاربردی‌ترین روش‌های کشت انبه آشنا شوید.
 

‌کشت بذری انبه

 یکی از رایج‌ترین روش‌های کاشت انبه، تکثیر جنسی یا همان کشت بذری است. برای این کار ابتدا پوسته‌ی بیرونی انبه را باید برش دهید. و دانه انبه را خارج نمایید. در این مرحله می‌توانید انبه را درون یک پارچه خیس و نمدار نگهداری نمایید. تا جوانه بزند و سپس آن را در گلدان با بستر کشت مناسب با زهکشی خوب بکارید. در مدت زمانی که دانه در حال جوانه‌زنی است. رطوبت و نور مورد نیاز آن را حتما تأمین نمایید.

در روش دیگر می‌توانید بذر انبه را در یک گلدان با ابعاد بزرگ حاوی بستر کشت مناسب قرار دهید. به گونه‌ای که بخش کوچکی از دانه انبه بیرون باشد. سپس گلدان را در محیطی با دمای 21 درجه سانتی‌گراد قرار دهید. و رطوبت گلدان را تامین نمایید. پس از اینکه نهال به اندازه کافی رشد کرد در مرحله بعد باید آن را در محل اصلی که برای آن نظر گرفته‌اید بکارید.

‌کشت بذری انبه

کشت انبه از طریق پیوند

یکی از کاربردی‌ترین روش‌های تکثیر غیر جنسی انبه، روش پیوند زدن است. که در آن بخشی از درخت اصلی به عنوان پیوندک بر روی گیاه ریشه‌دار که پایه به حساب می‌آید پیوند داده می‌شود. در این روش درخت انبه سریعتر رشد کرده. و به بهره برداری خواهد رسید. و مدت زمان لازم برای تولید میوه بسیار کوتاه‌تر خواهد شد.

شرایط مورد نیاز برای کاشت درخت انبه

انبه یک درخت بسیار پربارده بوده و به دلیل تقاضای بالا برای صادرات این میوه قیمت نهایی فروش آن قابل توجه است. به همین دلیل اگر شرایط برای کاشت و پرورش انبه فراهم باشد. می‌تواند گزینه بسیار مناسبی برای کشت و رسیدن به سود آوری باشد. پس قدم اصلی در کاشت این درخت بررسی شرایط مورد نیاز و فراهم کردن آنها است. در ادامه به شرایط لازم برای پرورش درخت انبه اشاره خواهد شد.

شرایط اقلیمی مورد نیاز برای پرورش انبه

همانطور که گفته شد انبه یک میوه گرمسیری بوده. به همین دلیل به آب و هوایی گرمسیری و نیمه گرمسیری برای رشد نیاز دارد. که تابستان‌هایی گرم و مرطوب با زمستان‌های خنک و بدون یخبندان را داشته باشد. باید در نظر داشته باشید که انبه مانند سایر درختان برای رشد نیازمند نور بوده. اما نور مستقیم را ترجیح نمی‌دهد.
 

خاک مناسب برای کاشت انبه

انبه در انواع خاک‌ها اعم از شنی، لومی و رسی قابلیت کشت را دارد، اما بهترین خاک برای پرورش انبه خاکی است که شامل کوکوپیت، پرلیت، پیت ماس، خاک برگ و خاک معمولی باشد. همچنین زهکشی خوبی را باید برای خاک تامین نمایید زیرا ماندآبی در خاک نه تنها رشد را تحت تاثیر قرار می‌دهد بلکه می‌تواند موجب بروز بیماری‌های قارچی پوسیدگی ریشه و طوقه می‌گردد.

نیاز آبی انبه

برنامه آبیاری دقیق و منظم برای رشد انبه بسیار ضروری است. در نظر داشته باشید بر اساس ساختمان خاک، شرایط منطقه، مرحله رشدی و سن درخت نیاز آبی متفاوت خواهد بود. در ابتدای کاشت دانه انبه، باید آبیاری یک روز در میان انجام شود چون برای جوانه‌زنی انبه به رطوبت نیاز است. بعد از اینکه انبه به نهال تبدیل شد و به زمین اصلی انتقال داده شد، تقریبا تا دو هفته آبیاری را روزانه انجام دهید (بسته به ساختمان خاک) تا گیاه در خاک کامل مستقر شود و ریشه آن توسعه یابد؛ سپس آبیاری را کاهش داده و تقریبا در هفته دو بار اقدام به آبیاری نمایید (بعد از ظهور برگ‌های جدید). توجه کنید در فصل زمستان آبیاری این درخت کاهش خواهد یافت و تقریبا درخت انبه به دو هفته یکبار آبیاری نیاز دارد.

کوددهی انبه

یک برنامه تغذیه‌ای متناسب با نیازهای غذایی انبه می‌تواند کمک شایانی به بهره‌بردای بیشتر و بهتر از درخت انبه نماید. درخت انبه نیز همانند سایر درختان در هر مرحله از رشد نیاز‌های متفاوتی داشته، بدین صورت که در مراحل ابتدایی رشد به کودهایی که موجب توسعه ریشه می‌شوند مانند هیومیک اسید و کودهای فسفر بالا نیاز داشته و در مراحل بعدی رشد، به عناصری برای افزایش رشد رویشی و گلدهی نیاز خوهد داشت. در نهایت در مرحله میوه دهی به کودهایی با دارای عناصری نظیر پتاسیم نیاز خواد داشت. در نظر داشته باشید که درختان جوان نسبت به کوددهی بیش از حد حساس هستند، به همین دلیل بهترین توصیه این است که برای دریافت یک برنامه غذایی کاربردی با کارشناسان امداد کشاورز در تماس باشید تا یک برنامه تغذیه‌ای مناسب را برای درختان انبه شما تجویز نمایند.

بهترین زمان برای کاشت انبه

بذر انبه قابلیت کشت در تمام فصول را دارد اما بهترین زمان برای کشت بذر انبه در فصل پاییز است. سپس برای کاشت نهال انبه باید بدانید که زمان مناسب کشت آن اواخر زمستان و یا اوایل بهار است. برای کشت انبه یک چاله با ابعاد و عمق مناسب را حفر نمایید و ریشه و بخشی از طوقه نهال انبه را درون آن قرار دهید. بهتر است قبل از کاشت، کمی مواد آلی و کمپوست در چاله قرار دهید تا رشد نهال را تسریع ببخشد. در هنگام کاشت نهال انبه، باید این نکته را که انبه یک درخت دارای ارتفاع زیاد (تقریبا 10 متر) با ریشه‌هایی بلند و کاملا پخش است؛ به همین دلیل قبل از حفر چاله و اقدام به کاشت حتما باید فاصله مناسب را برای کاشت در نظر بگیرید.

بهترین  زمان برداشت میوه انبه

برای اینکه بدانید کی زمان برداشت انبه است و میوه را کال برداشت نکنید، باید به رنگ آن دقت کنید. انبه‌ای که رسیده باشد رنگ پوست آن از سبز به زرد، نارنجی یا قرمز تغییر می‌کند. همچنین میوه رسیده از نظر بافت نه خیلی سفت بوده و نه خیلی نرم و به اصطلاح آبکی است. در نظر داشته باشید مدت زمان تبدیل گل به میوه در درخت انبه، به طور متوسط (بسته به رقم و شرایط موجود) 100تا 150 روز  است.

هرس درخت انبه

درخت انبه زیاد به هرس کردن نیاز ندارد، فقط باید از همان مراحل ابتدایی درخت را طوری تربیت کنید که علاوه بر داشتن ساقه اصلی چند شاخه جانبی اصلی را نیز داشته باشد. همچنین در مواری که یک شاخه آسیب دیده یا دچار بیماری شده است، می‌توانید اقدام به حذف شاخه آسیب دیده نمایید.
بیشتر بخوانید: خواص انبه

مشکلات رایج درخت انبه

مهم‌ترین بیماری‌ها و آفات درخت انبه که ممکن است در طول مراحل مختلف رشدی انبه را دچار مشکل نمایند؛ شامل مگس میوه انبه، پشه گل‌آذین انبه، کنه جوانه خوار انبه، تریپس، زنجرک انبه، شپشک سپردار و سن‌ها قهوه‌ای انبه و بیماری‌های که درخت انبه را دچار خسارت می‌نمایند شامل بیماری زوال انبه، سفیدک پودری، آنتراکنوز، لکه سیاه باکتریایی و پوسیدگی آلترناریایی است. هر یک از این آفات و بیماری‌ها علائم و عوارض خاصی بر روی انبه ایجاد کرده، برای تشخیص درست و دریافت روش کنترلی متناسب با هر یک از آنها حتما با کارشناسان مجرب مشورت نمایید.
اگر قصد دارید درخت انبه را در حیاط خود یا حتی به صورت انبوه و در باغ پرورش دهید، قبل از هر کاری بهتر است با کارشناسان امداد کشاورز مشورت نمایید تا شما را در پروسه احداث باغ و تمام مراحل کاشت، مراقبت و برداشت آن راهنمایی کنند و بتوانید یک محصول سالم و باکیفیت را برداشت نمایید.

امداد کشاورز

مشاوره، آموزش، خرید آنلاین

یک نظر در “کاشت انبه

  1. محمد گفت:

    سلام نهال انبه گلدانی حدودا شش ماهه ست وحدودا پنجاه‌ سانت رشد کرده مدتیه که‌ رشدش کندشده و تاج آن برگ جوانه زده امابزرگ نميشه علتش چیه رشدبرگهاش متوقف شده ابتدا عالی بود لطفا راهنمایی بفرمایید باتشكر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *