آفت شناسی

کنترل آفات درختان انگور

آفات انگور

کنترل آفات درختان انگور

آفات انگور

کنترل آفات درختان انگور کشور ما از نظر تولید انگور رتبه هفتم را بین کشورهای جهان دارد. متوسط عملکرد انگور ۱۸ تن در هکتار می‌باشد. محصول انگور برای مصارف تازه خوری، آب انگور، تهیه آبغوره، شیره انگور، سرکه و کشمش استفاده می‌شود. آفات، بیماری ها و علف‌های هرز از جمله عوامل مهم کاهش عملکرد کمی و کیفی محصول انگور می‌باشد در نتیجه شناسایی انواع آفات و بیماری ها و کنترل به موقع آنها به کمک کارشناسان از جمله اقدامات مهم برای افزایش عملکرد انگور می‌باشد. استراتژی مدیریت آفات برای کنترل و مدیریت آفات به هدف حداقل اثرات بر سلامتی انسان، محیط زیست و موجودات بی خطر انجام می‌شود.

مهم‌ترین آفات درختان انگور

کرم خوشه‌خوار انگور

از جمله آفات مهم درختان انگور است، و در تمام مناطق کشور وجود دارد. در باغاتی که جمعیت از حد بالایی بیشتر بشود خسارت سنگین وارد می‌کند. هر ساله باید برای مباره با نسل اول آن اقداماتی انجام شود. در بهار لاروهای جوان نسل اول از جوانه های گل دهنده و غنچه تغذیه کرده و روی آنها را تارهایی می‌پوشاند. در برخی موارد از جوانه های شاخه زا هم تغذیه می‌کند و در نهایت باعث خشکیدن گلها و جوانه ها و ریزش آنها می‌شود. لارو نسل دوم از گوشت غوره تغذیه می‌کند.

پوست غوره به دلیل تغذیه این آفت رنگ خاکی و پوست چروکیده پیدا می‌کند و باعث می‌شود حبه ها بریزند. خوشه های انگور بیشترین منبع تغذیه این آفت هستند و به دنبال آن خوشه ها مورد حمله انواع قارچ ها قرار می‌گیرند و باعث خسارت های ثانویه به محصول می‌شوند. در ارقامی که حبه ها متراکم هستند و پوست نازکی دارند این آفت خسارت ببیشتری وارد می‌کند. خسارت در کشت دیم کمتر از کشت آبی است.

این آفت در مناطق معتدل و گرم ۴ نسل دارد. ظهور آفت در اوایل فروردین و اوج پرواز آن در اواخر فروردین تا اوایل اردیبهشت است. اوج پرواز نسل دوم در دهه سوم خرداد، و نسل سم اواخر تیر تا اوایل مرداد و اوج پرواز نسل چهارم اوایل شهریور می‌باشد. در مناطق سردسیر سه نسل در سال دارد. در مناطق سردسیر اولین پرواز آفت در اوایل اردیبهشت، اوج پرواز نسل اول  آن در اواسط تا اواخر اردیبهشت هستند. اوج پرواز نسل دوم در اواسط تیر، و نسل سوم اواخر مرداد تا اوایل شهریور است که بیشترین درصد خسارت این آفت بوسیله نسل سوم می‌باشد. زمستان گذرانی این افت به شکل شفیره در پیله سفید ابریشمی زیر پوست ساقه مو و در زیر برگهای ریخته شده در کف باغات است.

آفات درختان انگور

کرم خوشه خوار

پروانه کرم خوشه خوار

روش‌های مبارزه با کرم خوشه خوار

استفاده از ارقام با خوشه های کم تراکم، هرس شاخه های اضافی و درهم برای کاهش خطر سرمازدگی، شخم عمیق و یخ آب زمستانه برای از بین بردن شفیره ها، جمع آوری و از بین بردن علفهای هرز از کف باغات.

مبارزه شیمیایی با آفت

مراحل رشدی گیاه شناسایی شود و در مناطقی که امکان تخمین با تله فرمونی وجود ندارد از مراحل حساس رشد درخت استفاده شود. نوبت اول سمپاشی در مرحله غنچه و قبل از باز شدن گلها، نوبت دوم زمان غوره شدن و نوبت سوم در شروع آبدار شدن است.

برای تله گذاری برای شناسایی اوج پرواز حشره کامل این آفت از تله های دلتا، wing و تله های سطلی است. زمان مناسب تله گذاری زمان مشاهده اولین پروانه یا شب پره در اوایل فروردین است و تا اواخر شهریور در باغ نگه داشته شود. تله ها در فاصله ۱۵۰ متر از هم یا یک تله در هر تکرار مناسب است. فرمون های داخل تله هر ۴ هفته یکبار مجدد اضافه شود. سموم مناسب برای این آفت اسپینوزاد یا تریسر یا فوزالون می‌باشد.

زنجره مو

این آفت هم در سالهای اخیر از مهم ترین مشکلات باغات انگور است و خسارات سنگینی وارد می‌کند. و خسارت این آفت به ۴۰ تا ۵۰ درصد می‌رسد. علت طغیان این آفت می‌تواند سطح زیاد باغات، زمستان ملایم، کم آبی و خشکسالی و عدم انجام به موقع مبارزه با آفت است.

خسارت این آفت توسط پوره ها انجام می‌شود. پوره های سن ۳ تا ۵ روی ریشه ها مستقر شده. و از شیره آن تغذیه می‌کند. محل طوقه به تدریج ضعیف شده و در نهایت خشک می‌شود. پوره های سن آخر پس از تغذیه به شفیره تبدیل می‌شوند. تاریخ ظهور حشرات کامل زنجره مو از اواسط خرداد تا اواخر مرداد است. و در کل ۱۲ روز بیشتر طول نمی‌کشد. سپس حشرات ماده در عمق ۳ تا ۴ میلی متری شاخه تخم می‎‌گذارند. به همان ترتیب مراحل لاروی درون خاک و با تغذیه از ریشه ها می‌گذرد. زنجره مو زمستان را به شکل پوره های سنین مختلف روی ریشه در خاک می‌گذراند.

آفات درختان انگور

آفات درختان انگور

روش‌های کنترل آفت زنجره

استفاده از زمین های شنی سبک، آبیاری و تقویت درختان باغ، پیوند ارقام مقاوم، استفاده از کودهای دامی پوسیده.. کودهای فسفره در اواخر پاییز و کودهای پتاسیم و ازته در اوایل بهار. از بین بردن علف های هرز و شخم زدن خاک باغ در اواخر اسفند ماه تا اوایل فروردین ماه زیرا پوره ها برای خارج شدن. به نزدیکی سطح زمین می‌آیند. همچنین بیل زدن پای درختان باعث خراب شدن لانه های این آفت می‌شود. انجام هرس سبز به طور مرتب از اوایل خرداد تا اواخر مرداد هم باعث کاهش جمعیت تخم این حشره خواهد شد.

روش شیمیایی

استفاده از سم دیازینون در سطح خاک برای مبارزه با شفیره ها مانند روش مبارزه با کرم سفید ریشه. همچنین از سمومی مانند کنفیدور به میزان ۱۵ تا ۲۰ میلی لیتر به ازای هر درخت در سطح سایه انداز در اواخر فروردین ماه باعث کاهش خسارت و افزایش عملکرد خواهد شد.

شپشک آرد آلود مو

این آفت هم در بسیاری از مناطق کشور وجود دارد. این آفت ۳ تا ۷ نسل در سال دارد. زمستان گذرانی این آفت در زیر پوست تنه و زیر جوانه ها و ریشه ها در کلیه مراحل تخم و پوره بالغ ممکن است باشد. جمعیت این آفت در بهار با گرم شدن هوا کم کم بیشتر شده، در تابستان کمتر و در پاییز بیشتر خواهد شد. بهترین زمان کنترل این آفت در تابستان و قبل از حمله آفت به خوشه ها است و تا زمان برداشت هم می‌تواند انجام شود.

شپشک آرد آلود مو

مبارزه با شپشک آرد آلود مو

کنترل آفات درختان انگور یکی از راههای کنترل این آفت استفاده از حشرات است مانند مورچه ها البته در صورت زیاد شدن خود مورچه ها از سمومی برای از بین بردن مورچه هم ممکن است لازم شود. بهداشت باغات و ادودات بکار رفته، همچنین در صورت زیاد بودن تراکم جمعیت از سمومی مانند کلروپیریفوس(دورسپان) ۱٫۵ در هزار استفاده شود. حتی در برخی مناطق زمانهای مبارزه با زمان مبارزه با کرم خوشه خوار همزمان است.

بیشتر بخوانید: کود مایع فروت ست کیمیا کود پارس

تریپس مو

علائم این آفت به صورت سر خشکیدگی جوانه ها و برگهای اولیه، سوراخ شدگی، پارگی و پیچیدگی برگها و رشد سرشاخه ها است. زمستان گذرانی این آفت به شکل لارو سن ۲ است. با گرم شدن هوا در اواخر فروردین شروع شده. و در اوایل اردیبهشت به اوج خود می‌رسد.

مبارزه با تریپس مو

از بین بردن برگهای ریخته شده پای بوته ها، مبارزه شیمایی با سموم مختلف و سازگار برای کنترل این آفت انجام شود.

تریپس مو

زنجرک مو

خسارت این آفت هم به شکل تخم گذاری در بافتهای گیاهی و مکیدن پوره ها و حشرات کامل از شیره گیاهی است. بوته های آلوده در سطح بالایی برگها لکه های سبز روشن ایجاد کرده. و سطح زیرین برگها از پوره ها و پوستهای آنها پوشیده شده است. این آفت دارای ۲ تا ۳ نسل در سال است. و زمستان گذرانی آنها به صورت حشره کامل در زیر برگها و لای پوسته درختان است.

زنجرک مو

کنه نمدی درختان مو

کنترل آفات درختان انگور این آفت در بهار به درختان حمله کرده. و در پشت برگها گالهایی به صورت نمد ایجاد می‌کنند. این لایه نمدی ابتدا سفید است و به تدریج به رنگ قرمز مایل به قهوه ای تبدیل می‌شود.

در مناطقی که برای مقابله با سفیدک سطحی از گوگرد استفاده می‌شود. این آفت هم کنترل می‌شود. در تابستان جمعیت آن اضافه شده و در پاییز به داخل جوانه ها رفته و زمستان را به صورت کنه های بالغ درون جوانه های مو می‌گذراند.

کنه نمدی انگور

مبارزه با آفت کنه نمدی

به محض ظاهر شدن اولین نشانه ها از کنه در درختان از سموم شیمیایی مناسب با مشورت کارشناس استفاده شود.

منبع

مدریت تلفیقی، آفات، بیماری ها و علفهای هرز انگور، سعیده نور بخش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *