ابیاری اتوماتیک نحوه آبیاری نهال تازه ابتدا شاید آبیاری مزارع را موضوع سادهای تصور کنید. اما آبیاری کاربردی مصنوعی از آب رسانی و کشت گیاهان و درختان مختلف است. این سوال در ذهن ایجاد میشود پس روش طبیعی آبرسانی به گیاهان چیست؟ دیمکاری پاسخ صریح و واضح به این سوال است. دیمکاری از قدیمالایام در کشاورزی استفاده شده و با پیشرفت تکنولوژی و توسعه روشهای مختلف آبیاری در حال حاضر از دیمکاری کمتر استفاده میشود. در این مطلب از مجله امداد کشاورز درباره آبیاری و به خصوص آبیاری اتوماتیک بیشتر خواهید خواند.
انواع سیستمهای آبیاری
گفتیم دیمکاری امروزه کمتر استفاده میشود؛ البته این را هم در نظر بگیرید انتخاب روش صحیح آبیاری هم به امکانات موجود بستگی دارد و هم به نوع گیاهانی که قصد دارید پرورش بدهید. در حال حاضر روشهای مختلفی برای آبیاری مزارع ایجاد شده و همانطور که گفتیم توسعه کشاورزی نوین باعث شده روشهای مناسبتری برای نمو و پرورش گیاهان ابداع شود. در واقع پیشرفت تکنولوژی در صنعت کشاورزی و البته دامداری موجب شده تا بیشترین استفاده از منابع آبی را با کمترین هدر رفت داشته باشیم.
انتخاب نوع سیستم آبیاری به نحوه توطیع آب در مزرعه نیز بستگی دارد. ابیاری اتوماتیک رایجترین انواع سیستمهای ابیاری عبارتاند از:
آبیاری سطحی:
در این روش آب روی زمین و با کمک گرانش و بدون کمک پمپ مکانیکی توزیع میشود.
آبیاری موضعی:
آب را با کمک شبکه لولهکشی با فشار کم به هر بخش از مزرعه زمین منتقل میکنند.
آبیاری قطرهای:
با آبیاری قطرهای، کمکم آب به عمق خاک نفوذ میکند و توسط ریشه گیاهان جذب میشود. در این روش تبخیر و هدر رفت آب به حداقل میرسد.
آبیاری پاششی:
در روش آبیاری پاششی، آب به وسیله آبپاشهای با فشار بالا تقریبا در مرکز مزرعه به گیاهان آبرسانی میکنند. در این روش ممکن است از سکوهای متحرک هم استفاده شود تا آب به مناق مختلف مزرعه برسد.
آبیاری محور مرکزی (Center pivot irrigation):
اگر سیستمی از آبپاشها را روی برجهای چرخدار قرار بدهیم تا به صورت دایرهای حرکت و آبپاشی کنند از سیستم آبیاری محور مرکزی استفاده کردهایم. ابیاری اتوماتیک این روش آبیاری بیشتر در مناطق مسطح ایالات متحده آمریکا رایج است.
آبیاری فرعی:
نحوه آبیاری نهال تازه مکانسیم کار آبیاری فرعی با استفاده از شیب زمین است. اگر آب را در ارتفاع مناسبی از سطح زمین قرار بدهیم و با استفاده از مجموعهای از دستگاههای پمپاژ و کانالها سیستم آبرسانی در مزرعه اجرا کنیم، میتوانیم با استفاده از شب زمین آب را به دیگر نقاط مزرعه برسانیم. فراموش نکنید این روش آبیاری در مناطقی که سطح آب بالایی دارند موثرتر عمل میکند.
آبیاری دستی:
در آبیاری دستی، آب را با کمک ظرفهای آبیاری در سراسر زمین توزیع میکنید. این سیستم به هزینه و نیروی کار زیاد نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: خواص آب میوه کاکتوس
آبیاری اتوماتیک چیست؟
همانطور که خواندید روشهای مختلفی برای آبیاری مزارع ابداع شده است. اما سیستم ابیاری اتوماتیک چیست؟ سیستم آبیاری اتوماتیک یا سیستم آبیاری خودکار آن روشی از آبیرسانی به مزارع است که کمترین مداخله نیروی انسانی و نظارت را دارد. بیشتر سیستمهای آبیاری که بالاتر معرفی کردیم را میتوانیم با کمک تایمر، سنسور و تجهیزات مناسب به سیستم آبیاری خودکار یا اتوماتیک تبدیل کنیم. در آبیاری خودکار یا اتوماتیک فرآیند کارآمدتر شده و هدر رفت منابع آبی بسیار کاهش میيابد.
مزایا و معایب ابیاری اتوماتیک
هر کدام از روشهای آبیاری ویژگیهای خاص خودش را دارد. مثلا در آبیاری محور مرکزی با داشتن تجهیزات کافی میتوانید بیشترین بهره را ببرید در حالیکه در آبیاری قطرهای مسئله زمان مطرح است و با صرف زمان بیشتر، از هدر رفت منابع آبی جلوگیری میکنید. اما مزایا و معایب آبیاری اتوماتیک چه میتواند باشد؟
از مهمترین مزیتهای سیستم آبیاری خودکار یا اتوماتیک میتوانیم به کاهش هزینه نیروی انسانی اشاره کنیم. ضمن اینکه با استفاده از تجهیزات در آبیاری خودکار یا اتوماتیک، خطاهای انسانی هم کاهش مییابند. با کاهش خطاهای انسانی و افزایش دقت آبرسانی توسط تجهیزات، ریسک از بین رفتن سرمایه نیز کم خواهد شد.
نحوه آبیاری نهال تازه مزیت دیگر استفاده از آبیاری خودکار یا اتوماتیک مربوط به افزایش دقت کار آبرسانی است. وقتی از ابتدا راندمان تحهیزات را بررسی میکنی و از یکنواختی آبیاری در قسمتهای مختلف مزرعه اطمینان حاصل میکنید نیازی به نظارت نخواهید داشت. علاوهبر این، با بهینه کردن مصرف آب از هدر رفتن کود هم جلوگیری خواهید کرد.
تصور کنید که آبیاری خودکار یا اتوماتیک را برای ساعتی از شبانهروز تنطیم کنید که کمترین میزان هدر رفت آب را بر اثر تبخیر داشته باشید؛ یا آبیاری اتوماتیک را برای زمانی تنظیم کنید که مصرف انرژی در پایینترین میزان خود باشد. همه این دلایلی که گفتیم میتواند از مزیتها و ویژگیهای مثبت داشتن آبیاری خودکار یا اتوماتیک باشد. اما آیا آبیاری خودکار میتواند معایب داشته باشد؟
سیستم آبیاری خودکار یا اتوماتیک
سیستم آبیاری خودکار یا اتوماتیک هم مانند هر سیستمی میتواند معایب خاص خود را داشته باشد. مثلا هزینه بالای تامین تجهیزات برای راه اندازی این سیستم اولین عیب این سیستم است. علاوهبر تجهیزات، نیروی انسانی آموزش دیده و گاهی متخصص مسئله دیگری است که اگر قصد داشته باشید از سیستم آبیاری خودکار یا اتوماتیک استفاده کنید باید برای این موضوع راه حل پیدا کنید. سومین مسئله درباره آبیاری خودکار وابسته بودن این سیستم به برق است. پس برای تامین برق موردنیاز و هزینههای ناشی از این سیتستم هم باید به فکر چاره باشید و در هزینههایتان، هزینه مصرفی برق را لحاظ کنید. در کنار این موارد، مسئله نگهداری و تعمیر تجهیزات آبیاری اتوماتیک را هم در نظر بگیرید و برای اطمینان از عملکردشان به صورت دورهای به نظارت از تجهیزات بپردازید.
آبیاری اتوماتیک؛ مسیری مدرن برای کشاورزی و باغداری
همانطور که در این مطلب مطالعه کردید. نحوه آبیاری نهال تازه آبرسانی اتوماتیک یا آبیاری خودکار راهی مناسب برای کشاورزی نوین است و با استفاده از این روش میتوان در روزهایی که آب بیشتر از هر وقت دیگری ارزش دارد از هدر رفت آن جلوگیری کنید. البته آبیاری خودکار مزیتهای دیگری هم دارد که در این مطلب به آنها اشاره کردیم. با مقایسه مزیتها و معایب آبرسانی اتوماتیک متوجه میشویم وجود این سیستم خصوصا در کشور ایران بسیار ضروری به نظر میرسد. با این حال شما را دعوت میکنیم تا درباره آبیاری اتوماتیک و روشهای نوین در صنعت کشاورزی بیشتر تحقیق کنید تا مناسبترین روشها را برای پرورش گیاهان و توسعه مزارع خود پیدا کنید. اگر همچنان سوالی در این زمینه دارید با کارشناسان امداد کشاورز در میان بگذارید.
مشاوره، آموزش، خرید آنلاین نهاده