مطالب آموزشی

قارچکش ایپرودیون کاربندازیم

قارچ کش ایپرودیون کاربندازیم

قارچکش ایپرودیون کاربندازیم در بازار با نام تجاری رورال ـ تی اس Rovral-TS (WP 52.5 %) موجود است. این ترکیب از دو جزء قارچکش، یکی حفاظتی (ایپرودیون %۳۵) و دیگری سیستمیک (کاربندازیم%۱۷٫۵) تشکیل شده . طیف اثر گسترده‌ای علیه اکثر قارچ‌ها داشته و با اثر سیستمیک و تماسی  برای کنترل بیماری‌های بذر زاد و خاک‌زی کاربرد دارد.

ایپرودیون از خانواده دی کاربوکسیمیدها می‌باشد. که به صورت تماسی اثر حفاظتی و معالجه‌ای دارد. ایپرودیون به علت متابولیسم سریع، به سرعت از بدن موش و نشخوار کنندگان حذف می‌شود، در خاک نیز با متابولیسم سریع و تشکیل گازکربنیک تجزیه می‌شود. کاربندازیم نیز از خانواده بنزیمیدازول­ها می‌باشد. که به صورت سیستمیک، با اثر محافظتی و معالجه‌ای عمل می‌کند. بقای این سم ۳۲-۸ روز است و در تماس با رطوبت هیدرولیز می‌شود.کنترل بیماری‌های بذر زاد یکی از اقتصادی‌ترین روش‌های مبارزه می باشد. زیرا از خسارت بیماری قبل از ظهور علائم و آسیب جلوگیری می‌نماید.

ایپرودیون + کاربنداریم

نام عمومی: iprodione-carbendazim

نام تجاری: رورال تی اس

فرمولاسیون: ۵۲٫۵% WP

درجه سمیت: LD50: 5000mg/kg

تاریخ ثبت: ۲۲/۷/۶۴ و در ۶/۱۲/۷۵ به مدت ۳ سال علیه لکه قهوه‌ای نواری جو ؛ ۹/۱۲/۷۸ ثبت دائم علیه لکه قهوه‌ای نواری جو

نحوه تاثیر قارچکش ایپرودیون کاربندازیم

قارچکش ایپرودیون کاربندازیم با دو خاصیت تماسی و سیستمیک به صورت دوگانه و با دو مکانیسم اثر عمل می‌کند. کاربندازیم قارچ‌کشی سیستمیک از گروه بنزیمیدازول بوده و از طریق جلوگیری از سنتز بتاتوبولین و در نتیجه  ممانعت از  تقسیم میتوز، مانع از رشد قارچ می‌شود. ایپرودیون مانع رشد هیف و جوانه زنی اسپور می‌شود. این قارچ‌کش از باروری اسپورها و رشد میسیلیوم قارچ جلوگیری می کند.

موارد استفاده  قارچکش ایپرودیون در ایران

سوختگی غلاف در برنج، خشکیدگی سرشاخه در توت، لکه قهوه‌ای نواری در جو و زردی در نخود و بیماری‌های قارچی پس از برداشت در مرکبات.

قارچکش ایپرودیون کاربندازیم

سوختگی غلاف برنج

قارچکش ایپرودیون کاربندازیم

Iprodione__Carbendazim

راهنمای مصرف:

•سوختگی غلاف برنج: یک کیلوگرم در هکتار از طریق محلول‌پاشی.

•خشکیدگی سرشاخه توت: محلول‌پاشی به نسبت ۱ در هزار.

•لکه قهوه‌ای نواری جو: ضدعفونی بذر به میزان ۱ در هزار.

زردی نخود: ضدعفونی بذر به میزان ۲ در هزار.

بیماری‌های پس از برداشت مرکبات: اندود کردن میوه مرکبات با اسفنج آغشته به قارچ‌کش با غلظت یک در هزار.

موارد استفاده قارچکش ایپرودیون در سایر کشورها

ایپرودیون کاربندازیم روی بسیاری از پاتوژن‎‌های قارچی خطرناک موثر است مثل قارچ‌های بوتریتیس، مونیلیا، فوزاریوم، اسکلروتیوم، آلترناریا و … و در کشت‌های آفتابگردان، غلات، درختان میوه، کلزا، برنج، صیفی‌جات (شامل خیار، گوجه‌فرنگی، خربزه، کدو، هندوانه، فلفل و غیره) قابل استفاده است. کاربندازیم نیز معمولاً برای ضدعفونی بذر غلات و سایر گیاهان به منظور کنترل سیاهک‌ها و بیماری‌های ناشی از فوزاریم، ورتیسیلیوم و غیره استفاده می‌شود. همچنین برای کنترل بسیاری از بیماری‌های شاخ و برگ مانند لکه سیاه سیب و سوختگی غلاف برنج می‌توان از کاربندازیم استفاده کرد. اختلاط این دو قارچ‌کش اثربخشی آن‌ها را افزایش داده و موجب کاهش خطر بروز مقاومت اکتسابی در برابر این ترکیبات می‌شود. رورال تی‌اس در انگلیس، برای کنترل فوزاریوم و آنتراکنوز در چمن توصیه شده است.

موارد توصیه ایپرودیون کاربندازیم در محصولات کشاورزی در سایر کشورها مانند جدول زیر می‌باشد:

نام محصول

نام بیماری

مقدار مصرف

گندم و جو

لکه قهوه‌ای نواری جواسکب (فوزاریوم) خوشه

۱ در هزار

برنج

شیت بلایت (سوختگی غلاف برگ)

۱ کیلو در هکتار محلولپاشی یا ۱۵۰ گرم برای ضدعفونی ۱۰۰ کیلو بذر

سبزیجات

ریزوکتونیا، بوتریتیس، آلترناریا، فوما و اسکلروتینیا

۲۵۰ تا ۵۰۰ گرم برای ضدعفونی ۱۰۰ کیلو بذر

توت

خشکیدگی سرشاخه توت

۱ در هزار

نخود

زردی نخود

۲ در هزار

انگور

پوسیدگی خاکستری

۱٫۵ در هزار

مرکبات

پوسیدگی سبز (پنیسیلیوم)

فرو بردن میوه‌ها در محلول دو در هزار

سازگاری و اختلاط:

ایپرودیون کاربندازیم با اکثر حشره کش­ها، کنه‌کش­ها و قارچکش­ها قابل اختلاط است در مصرف این ترکیب روی شاخ و برگ باید دقت نمود چون تحت شرایط مختلف مثل تنش‌های محیطی، حمله آفات و بیماری‌ها و … روی گیاه ایجاد حساسیت می‌نماید.

سمیت 

این ترکیب برای زنبور عسل غیر سمی است.

•برای ماهی‌ها و سایر آبزیان خطرناک است، لذا باید از آلوده کردن آب‌های سطحی و انهار با این ماده شیمیایی یا ظرف سم اجتناب گردد.

 

 

منبع: ژورنال مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی ( بررسی تاثیر قارچکش ایپرودیون-کاربندازیم (رورالتی اس) بر ساختار جمعیت باکتریهای ریزوسفر خیار به روش Illumina MiSeq sequencing)

گیاهپزشکی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *