میوه ندادن درخت گوجه سبز
با فرا رسیدن فصل بهار، گوجه سبزهای (Greengage) ترش و خوشمزه در میوه فروشیها و دست فروشهای کنار خیابان حسابی چشمک میزنند. در اول هر بهار، باغبانها چشم انتظار این میوههای نوبرانه هستند تا زحمت یک سال خود را به بار نشانند، اما گاهی این درختها سر ناسازگاری میگذارند و حتی در نزدیکیهای بهار هم خبری از میوههای درخت گوجه سبز نمیشود! در این شرایط هر باغبانی میخواهد بداند علت میوه ندادن درخت گوجه سبز چیست و چرا این درخت به موقع بار نداده است؟ در این مطلب از مجموعه مطالب آموزشی امداد کشاورز علت میوه ندادن درخت گوجه سبز و عوامل مؤثر بر میزان باردهی درخت گوجه سبز را با شما در میان میگذاریم. با ما همراه باشید.
باردهی درخت گوجه سبز
باروری درخت به عوامل متعددی بستگی دارد و کمبود یکی از همین عوامل میتواند درخت را برای میوه دادن به دردسر بیندازید. درخت کود مناسب میخواهد و باید حواستان به زمان مناسب هرس کردن آن باشد. علاوه بر این، تغییرات اقلیمی، مانند یک سرمای شدید یا طوفان سهمگین، میتواند حسابی میوه دادن درخت را با مشکل مواجه کند. در این شرایط شکوفهها از بین میروند و باروری درخت کاهش پیدا میکند. این میوههای گرد، آبدار و گوشتی طرفداران زیادی دارند و میوه ندادن درخت میتوان باغ دار را حسابی غمگین کند. باتوجهبه درنظرگرفتن شرایط گفته شده، دلایل تأثیرگذار بر میوه ندادن درخت گوجه سبز را در زیر بررسی کردهایم.
بیشتر بخوانید: علت میوه ندادن درخت گوجه سبز
تغییرات آب و هوایی
درختان گوجه سبز به قرارگرفتن در معرض سرمای شدید در فصل زمستان نیاز دارند تا خواب زمستانی درخت به شکل درستی سپری شود. گوجه سبز بهراحتی میتواند تا منفی ۲۰ و کمتر را تحمل کند! بعد از آن نوبت به دمای گرم میرسد. گرمی هوا خواب زمستانه درخت را میپراند و آن را برای گل دهی و میوه دهی آماده میکند. در این شرایط سرمای ناگهانی و غیرقابلپیشبینی هوا میتواند باعث ریختن شکوفههای درخت گوجه سبز و کاهش باروری آن شود؛ بنابراین سرمای شدید و دمای انجماد باعث ریزش شکوفههای درختان در فصل گلدهی میشود و در نهایت حاصلی جز میوه ندادن درخت گوجه سبز نخواهد داشت.

گرده افشانی نامناسب
درخت گوجه سبز خود نابارور است و برای میوه دهی به گردهافشانی نیاز دارد. گردهافشانی این درختهای میوه بهوسیله انواع حشرات بهویژه زنبور صورت میگیرد؛ بنابراین اگر با کمبود زنبور گرده افشان در باغ مواجه هستید، بهتر است چند کندو زنبور را در گوشهای از باغ پرورش دهید تا در فصل گرده افشانی کمکحال درختان گوجه سبز باشند.
یکی از نشانههای مهم گرده افشانی نامناسب، گلدهی فراوان درخت در مقابل عدم میوه دهی با میوه دهی کم آن است! درخت در فصل شکوفه دهی حسابی غرق گل میشود، اما خبری از این میوههای سبز و گرد گوجه سبز نمیشود. در این شرایط است که میتوان گردهافشانی نامناسب را علت میوه ندادن درخت گوجه سبز دانست.
کود دهی
درخت گوجه سبز نیاز کود دهی پایینی دارد، اما نمیتوان منکر تأثیر کود دهی مناسب بر رشد و گل دهی درخت گوجه سبز شد. گل دهی هم نیز با میوه دهی در ارتباط است؛ بنابراین یکی از دلایل میوه ندادن گوجه سبز میتواند بیتوجهی به میزان کود مورد نیاز گیاه باشد. کودهای حاوی فسفر تأثیر خوبی بر شد و گلدهی درخت دارند.
در صورتی که درخت گوجه سبز دارید، تا آخر فروردین نسبت به آبیاری همراه با نیترات پتاسیم اقدام کنید. سپس با کلبر، محلولپاشی کنید و در هفته اول اردیبهشت (یک هفته بعد از مصرف کلبر)، آبیاری همراه با هیومیک اسید را انجام دهید. در هفته بعد، آبیاری باید با کودهای 36-12-12 انجام شود و در نهایت، محلولپاشی با سیلیکات پتاسیم انجام شود.
انواع کودهای 36-12-12 را می توانید در زیر ببینید و انتخاب کنید:
کود NPK 12-12-36 کیمیا کود پارس
کود رویال مکس NPK 12-12-36 قوطی یک کیلویی پلنت استار
اختلاف قیمت این کودها عمدتاً به دلیل وزن بسته بندی آنها است. در صورتی که برای انتخاب بهترین کود برای گوجه سبز شک دارید، می توانید از طریق چت آنلاین یا واتساپ با مشاور امداد کشاورز صحبت کنید.
مشکل کود دهی درخت گوجه سبز میتواند حتی ناشی از کود دهی نیتروژن اضافی به درخت باشد. کود نیتروژن اضافی باعث افزایش رشد برگهای درخت میشود و این اتفاق در رقابت با میوه دهی درخت گوجه سبز قرار میگیرد؛ بنابراین افزایش رشد بیرویه برگهای درخت گوجه سبز، کاهش میوه دهی آن را به همراه خواهد داشت!
آبیاری نامنظم
آبیاری درختان جوان اهمیت زیادی دارند و همانطور که گفتیم گوجه سبز در چند سال اولیه بارور نمیشود. به همین دلیل باید در این سالها حسابی هوای درخت را داشته باشید، تا درخت دچار خشکی زود رس نشود. هرچند نیاز آبی گوجه سبزهای بالغ زیاد نیست، اما کمبود آب باعث عمیق شدن ریشه و خشک شدن میوههای گوجه سبز میشود.
هرس درخت گوجه سبز
درختان گوجه سبز معمولاً در سالهای اولیه به هرس شدن چندانی نیاز ندارند و معمولاً سر زنی ساقههایی که باروری زیادی داشتهاند، پیشنهاد میشود. این کار درخت را برای تولید ساقههای جدید تحریک میکند و باروری درخت را در سال بعد افزایش میدهد. در بحث کود دهی گفته شد که کود دهی زیاد با کود نیتروژن میتواند باعث کاهش میوه دهی درخت شود. این اتفاق به دلیل افزایش میزان رشد شاخوبرگ درختان میافتد. همین مشکل با هرس کردن زیاد همراه با کود دهی فراوان نیز پیش میآید.
هرس کردن به همراه کود دهی زیاد باعث افزایش رشد ساقه و برگها میشود و از میوه دهی درخت جلوگیری میکند. هرس کردن درخت باید در زمان خواب زمستانی درخت و قبل از تشکیل جوانهها انجام شود. هرس بد موقع و نامناسب، باعث حذف جوانههای گل و در ادامه کاهش میوه دهی درخت گوجه سبز میشود.
آفت و بیماری
شته، کنه، شپشک، کرم آلو و زنبور سیاه گوجه آفت درخت گوجه سبز هستند. وجود این آفتها میتواند خساراتی به درخت وارد کنند و باعث کاهش میوه دهی یا آسیب به میوههای تولید شده درخت بشوند.
همانطور که می دانید، مصرف سموم و آفت کش ها به صورت خودسرانه و بدون تجویز کارشناس، مجاز نیست. پس شما نمی توانید بدون توصیه کارشناس گیاهپزشکی به انتخاب خود، اقدام به خریداری سموم کنید. به همین منظور می توانید با تکمیل و ارسال فرم زیر، مشخصات آفت گیاه خود را برای ما بفرستید تا توصیه لازم درباره نحوه مبارزه با آن آفت را به شما بگوییم. شاید اصلاً نیازی به خریداری سموم نباشد!
در کنار تمام این دلایل گفته شده، گاهی باروری زیاد گوجه سبز در یک سال علت میوه ندادن یا کاهش میوه دهی گوجه سبز در سال بعدی میشود. بههرحال درخت برای تجدید قوا به یک سال استراحت و مراقبت شما نیاز دارد. در این شرایط کافی است کمی صبوری پیشه کنید و شرایط مورد نیاز درخت گوجه سبز را فراهم کنید. با صبوری و مراقبت شما از درخت، سال دیگر دوباره مهمان میوههای گرد و ترش خوشمزه این درخت خواهید شد!
اپلیکیشن کشاورزی و باغبانی