درخت موجودی زنده است. درخت گیلاس نفس میکشد، آب مینوشد، غذا میخورد و برای گلدهی و رشد بهتر باید مراقب کوددهی آن بود. انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس به باغبان کمک میکند در آخر فصل میوههای آبدار و خوشمزهای را برداشت و به دست مصرفکننده برساند. خواندن این مقاله از امداد کشاورز اطلاعات جامعی درباره کوددهی درخت گیلاس به شما میدهد.
کوددهی درخت گیلاس اغلب سالیانه است، بااینحال همیشه کوددهی درختان مشابه هم انجام نمیشود. مقدار صحیح کوددهی با کوددهی بیش از نیاز درخت تفاوت دارد. گاهی باغبان با افزایش دفعات کوددهی به درخت آسیبهای جبرانناپذیری وارد میکند. بهترین راه برای تعیین نیاز درخت به کوددهی اندازهگیری میزان رشد درخت نسبت به سال قبل یا انجام آزمایش خاک است.
یک درخت گیلاس ضعیف ممکن است مشکلاتی غیر از حاصلخیزی خاک داشته باشد. بهعنوانمثال، عدم هرس کردن به تولید کم میوه و رشد ضعیف درخت منجر میشود. آفات، آبیاری نامناسب و زهکشی بد خاک نیز باعث بروز مشکلاتی در رشد و تولید میوه میشوند.
روش صحیح کوددهی درخت گیلاس
فرض بگیریم قرار است درخت گیلاس کوددهی شود، اما از وضعیت خاک اطلاعات دقیقی در دسترس نباشد. مهم است که قبل از انجام هر نوع کوددهی وضعیت خاک را بررسی کنیم. آزمایش خاک قبل از اقدام به کاشت درخت، باغبان را از میزان pH مناسب کاشت آگاه میکند. خاک مناسب درختان میوه باید pH بین ۶ تا ۶.۵ داشته باشد. اگر نتایج آزمایش نشان از اسید بالای خاک دارد، باید قبل از کاشت در پاییز به آن آهک و یا خاکستر چوب در بهار اضافه کنید.
آزمایش خاک، بهویژه قبل از کاشت درخت گیلاس، ضروری است. در صورت کوددهی غیرضروری به نهالستان آسیبزده و حتی تضمینی برای بازگشت اصل هزینه نیز وجود نخواهد داشت. اگر نتیجه آزمایش نیاز به کوددهی را نشان داد، باید تا چند هفته پس از کاشت صبر کنید. سپس نیم کیلوگرم کود ۱۰-۱۰-۱۰ را بهصورت دایرهای و به فاصله حدود ۶۰ سانتیمتر از تنه درخت به صورت چالکود، اعمال کنید.
علت میوه ندادن درخت گیلاس
روش دیگر برای اندازهگیری نیاز یک درخت به کود، بررسی وضعیت برگها، سرعت رشد شاخهها و تنه است. یک درخت گیلاس جوان باید هرسال حدود ۴۰ تا ۷۶ سانتیمتر و شاخههای جدید در درخت گیلاس بالغ باید هرسال 25 تا 38 سانتیمتر رشد کند. زرد یا بنفش شدن برگها، رشد آهسته ساقهها و شاخهها و کاهش محصول (کاهش میوه) نشان از نیاز درخت به کود است. انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس، درخت در حال خشک شدن را دوباره احیا میکند.
بهترین کود برای درخت گیلاس چیست؟
کودها به دو صورت مصنوعی و آلی (طبیعی) برای خرید در دسترس هستند. بهطورکلی درختان گیلاس زمانی رشد میکنند که درشت مغزیهایی مانند نیتروژن (N)، پتاسیم (K) و فسفر (P) در خاک وجود داشته باشد. نبود هرکدام از این درشت مغذیها عملکرد بخشی از رشد درخت گیلاس را دچار مشکل میکند.
نیتروژن به رشد برگ و ساقه کمک میکند و نبود این عنصر در خاک باعث کاهش رشد درخت میشود. کودی را انتخاب کنید که از نیتروژن موردنیاز درخت گیلاس غنی باشد. پتاسیم تقویتکننده سیستم ایمنی درخت است و در مقابل بیماریها و آفات از درخت محافظت میکند. فسفر نیز وظیفه رشد ریشه و شکوفه را در درخت گیلاس به عهده دارد. اگر در فصل شکوفه دهی درخت خود را کم شکوفه دیدید حتماً فسفر خاک را چک کنید.
درختان گیلاس کودهای کم نیتروژن مثل ۱۰-۱۰-۵ و ۱۰-۱۵-۱۵ را ترجیح میدهند. چرا که این مدل کودها نیاز تغذیهای درخت را برطرف میکنند. اگر بیش از حد کود رسانی کنید، در رشد درخت و تولید میوه اختلال ایجاد میشود، همچنین این نوع درخت بهراحتی دچار آفات و بیماری میشود.
در زیر، چند کود مورد تأیید و توصیه شده از طرف کارشناسان امداد کشاورز را که مناسب افزایش باردهی درخت گیلاس است برای شما معرفی می کنیم.
درشت مغذی ها برای رشد درخت گیلاس
نیتروژن، فسفات و پتاسیم درشت مغذیهای ضروری برای رشد طبیعی درخت گیلاس هستند. این ترکیبات در خاک سالم وجود دارند، اما به دلیل شسته شدن خاک توسط آبیاری و باران باید این درشت مغذیها را بهصورت مصنوعی یا آلی به خاک اضافه کرد تا در رشد درخت گیلاس مشکلی ایجاد نشود.
کمبود درشت مغذی ها برای رشد درخت گیلاس خود را با علامتهای هشداردهندهای نشان میدهد. برگها قرمز و زرد شده و سایز طبیعی خود را از دست میدهند. اگر بیشتر دقت کنید، روی این برگهای زرد کوچک لکههایی نیز دیده میشود.
ریز مغذی ها برای رشد درخت گیلاس
حضور ریز مغذیها برای عملکرد بهتر درشت مغذی ها لازم است. مولیبدن، مس، روی و کلسیم از ریز مغذیهای ضروری برای رشد درخت گیلاس هستند.
مولیبدن نیتروژن را تثبیت میکند، مس و روی بر شکل خوب برگ درخت و جلوگیری از لکه شدن نظارت دارند. کلسیم نیز باعث کیفیت رشد، برگ و میوه میشود. افزودن کمپوست یا کود درختان میوه کمبود ریز مغذیها را جبران میکند.
آگاهی از نیازهای درخت گیلاس و آشنایی با وظایف هرکدام از مواد مغذی، اهمیت کوددهی بهموقع و مناسب را برای حفظ رشد و میوه دهی درخت بیشتر نشان میدهد.
آفات و بیماری های درخت گیلاس
تعدادی آفات و بیماری برای درخت گیلاس ذکر شده که با رعایت منظم اصول کوددهی قابل پیشگیری و درمان هستند. پژمردگی ورتیسیلیوم (Verticillum) یکی از این بیماریها است. این بیماری توسط قارچی به همین نام ایجاد شده و رطوبت خاک آن را تحریک میکند. بااینحال، درختانی که مواد مغذی کمتری دریافت میکنند بیشتر درگیر این بیماری هستند. انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس و روش صحیح کوددهی درخت گیلاس به پیشگیری از این بیماری و بهحداقلرساندن علائم آن کمک میکند.
سایر آفات و بیماریهای درخت گیلاس که به درختهای فاقد مواد مغذی کافی حمله میکنند عبارتاند از:
کنههای عنکبوتی (spider mites)، مگسهای میوه گیلاس غربی (western cherry fruit flies) و سوراخ کننده شاخه هلو .(peach twigs borers) این آفات گیاهان ضعیفتر را پیدا کرده و در این مناطق آسیبپذیر زندگی میکنند. استفاده منظم از کود احتمال آلودگی را کاهش میدهد. علاوه بر این، کوددهی مناسب به گیاه کمک میکند تا در صورت بروز بیماری یا آفت باقدرت بیشتری مقابله کند.
اپلیکیشن جامع خدمات باغ، باغچه، گلخانه